Készült: 2020.09.20.03:42:17 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

236. ülésnap (2001.11.06.), 245. felszólalás
Felszólaló Dr. Veres János (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:11


Felszólalások:  Előző  245  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VERES JÁNOS (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Miniszterré történt kinevezése óta ön Szabolcs-Szatmár-Bereg megye elismerten hátrányos helyzetére tekintettel több témában tett a megye számára olyan ígéretet, amelyek valóra váltása javíthat megyénk kedvezőtlen helyzetén. Több alkalommal elhangzott megyénkben, hogy személyesen is támogatja Bátorligeten a nyomási legelő, a bátorligeti ősláp, a Fényi erdő területein tájvédelmi körzet létrehozását, illetve a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzetből önálló nemzeti park kialakítását 2002-től.

Az utóbbi hónapokban e témában az előkészítő munka lelassult. Láthatóan a Hortobágyi Nemzeti Park nehezen engedi önállóvá válni a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet 22 246 hektár területét az említett Bátorliget környéki területekkel együtt. Miniszter úr, megtartja-e ígéretét? Lesz-e 2002. januártól Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében önálló nemzeti park? Lesz-e 2002. januártól Bátorligeten tájvédelmi körzet?

Szintén minisztersége idején, 2001-ben került sor arra, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében szennyvízberuházást megvalósítani tervező településcsoportok ígérvényt kaptak minisztériumától a Környezetvédelmi Alap célelőirányzatából támogatás odaítélésére. Megyénkben összesen 12 településcsoport szennyvízberuházásához adtak ki ígérvényt 4 milliárd forint értékben. Van közöttük olyan - például Tiszalök és környéke -, mely noha nem kapott céltámogatást a tervezett beruházás megvalósításához, e forráshiányt az Ökotám Alapítvány támogatásával megszüntette.

Ebben az esetben a korrekt eljárás a minisztériuma részéről az lenne, ha az ígérvényben szereplő összeget az adott célra biztosítaná. Mikor, mely határidőig fogják megkötni a támogatási szerződéseket az ígérvénnyel rendelkező településcsoportokkal, hogy a szakmailag indokolt szennyvíz-elvezetési és -kezelési fejlesztések megvalósulhassanak?

Várom a válaszát. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  245  Következő    Ülésnap adatai