Készült: 2020.09.28.03:15:39 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

235. ülésnap (2001.11.05.), 76. felszólalás
Felszólaló Dr. Veres János (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:03


Felszólalások:  Előző  76  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VERES JÁNOS (MSZP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársak! Azt szeretném megemlíteni, hogy itt olyan megközelítések hangzanak el, amelyek enyhén szólva csúsztatások. Az első megközelítés az, hogy itt most nagyon gyorsan döntést kell hozni, miközben olvashatjuk a sajtóban, hogy a pénzügyminiszter úr nem mást ígért a nemzetközi sajtónak, mint hogy 13-ára majd meglesz a döntés. Azt gondolom, hogy a mostani tárgyalási menet, amely elfogadásra került a többség akaratából, ennek a lehetőségét biztosíthatja, ráadásul azt kell mondjam, hogy június óta ismert a kormány előtt az, hogy milyen módon mihez kell hozzányúlni a magyar szabályozásban. A kormány ezt késlekedve nyújtotta be a parlamentnek.

Csúcs képviselő úr arra hivatkozott, hogy szeptember 11-e óta más világ van. Akkor miért október végén kapjuk meg ezt a javaslatot, és miért akarják 24 órán belül döntésre vinni?

A harmadik, amiről szólni szeretnék, az, hogy a javaslatnak vannak olyan momentumai, amelyek jelen pillanatban is a Ház előtt lévő törvényjavaslatokban szerepelnek. Arról mi nem tehetünk, hogy a kormánytöbbség példának okáért - a gazdasági bizottságban történt szavazással - kiveszi a pénzügyeket szabályozó egyes jogszabályok módosításáról szóló T/5001. számú törvényjavaslathoz benyújtott egyik részét a kormány ezen törvénymódosítási szándékának, azaz kiveszik, és az én ismereteim szerint a kormány ezt a kivételt még támogatja is. Az egységesen kormánytámogatásra javasolt csomagnak része az, hogy a kiegészítő ajánlás 0/1. pontszámú javaslatára úgy reagálnak, hogy ezt kivegyék a javaslatból. Azt gondolom, hogy nem konzekvens, és nem egységes, vagy pedig azért veszik ki, mert a kormány láthatóan egy úgynevezett terrorizmus elleni pénzügyi csomagot nem tudott kellő tartalommal összeállítani. Ezt is bele kellett applikálnia, hogy legalább nyolc oldal legyen ez a javaslat, amit benyújtanak.

Én tehát azt gondolom, hogy a tartalmi részekben igazándiból véleménykülönbség nincs közöttünk. Az eljárásjogi részekben pedig megmarad a véleménykülönbség, mert ezt a kérdést nem így kell rendezni a magyar parlamentben, hanem normál eljárásban, hetenkénti ülésezéssel.

Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  76  Következő    Ülésnap adatai