Készült: 2020.09.19.01:06:08 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

230. ülésnap (2001.10.15.), 110. felszólalás
Felszólaló Dr. Veres János (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:56


Felszólalások:  Előző  110  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VERES JÁNOS (MSZP): Köszönöm szépen. Ha egyetértés van közöttünk, akkor mégsem értem a javaslatot. Ha egyszer szavazatot nem lehet vásárolni, akkor azt gondolom, a szakmai előterjesztésnek kellett volna a Ház elé kerülnie. Ez az előterjesztés, ami elénk került, nem az egyes szakmák rangsorát tartalmazza, hanem ebbe belenyúltak, ezt módosították, ezt politikai alapon átszabták - ezért nem értek azzal egyet. Ha egyszer azt mondja ön is - és ezzel egyetértek -, hogy ezzel nem lehet szavazatot vásárolni, és nem is kellene megpróbálkozni ezzel, akkor azt gondolom, akkor követnek el hibát, amikor megpróbálkoznak e tekintetben olyan politikailag rendezett javaslattal, amely kvázi azt a látszatot kelti - és itt már a látszat is fontos -, hogy ezzel szavazatot lehetne vásárolni. Ha nem lehet, akkor nem ilyen javaslatot kellene hozni, hanem olyan javaslatot, amiben ilyen értelemben politikai vita legalább nincs.

Egyébként én nagyon kevés pályázatnál mondom azt - itt már elhangzott a képviselőtársaim részéről konkrét pályázatra kritika, nevezetesen Alcsút esetében -, hogy nem indokolt a dolog maga. Azt nem akarom vitatni, amit az államtitkár úr hivatkozott bizonyos beruházásokra, elsősorban Győr-Sopron-Moson megyében, nem erről van szó, hogy azok a beruházások ne lennének indokoltak. Én csak azt mondom, hogy vannak olyanok, amelyek legalább olyan indokoltnak tűnnek, és nincs igazán szakmai válasz arra - mert ez az előterjesztés nem tartalmaz egyetlenegy indokot sem a tekintetben -, hogy valami miért nem került be, miközben tudjuk mindannyian, hogy vannak olyan szakmai érvek - elmondtam néhány érvet egyik, másik és harmadik pályázat mellett -, amelyek alapján ott lenne a helye a támogatásra javasoltak között. Azt gondolom, amikor nem hangzanak el ilyen szakmai érvek, akkor okkal merül fel az ellenzék részéről - ha valamit ad magára az ellenzék, akkor fel kell hogy merüljön -, hogy nyilvánvalóan nem szakmai, hanem politikai megfontolás döntötte el azt a végső sort.

Egyébként teljesen természetes, ezt nem is kellene tagadni, hiszen ha a kormány dönt róla, akkor az egy politikai döntés, ez teljesen világos mindannyiunk számára. Mi ezzel alapvetően nem értünk egyet, ez itt a különbség közöttünk egyébként.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Bauer Tamás tapsol.)

 
Felszólalások:  Előző  110  Következő    Ülésnap adatai