Készült: 2020.08.12.12:12:21 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

169. ülésnap (2000.11.06.),  15-18. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 9:51


Felszólalások:   1-14   15-18   19-22      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! Mielőtt folytatnánk a napirend előtti hozzászólásokat, kérem engedjék meg, hogy tisztelettel köszöntsem a díszpáholyban helyet foglaló Wojciech Arkuszewski urat, a lengyel szejm integrációs bizottságának alelnökét (Taps.) és az általa vezetett delegáció tagjait. Magyarországi megbeszéléseikhez sok sikert kívánok.

Most pedig a frakciók napirend előtti felszólalásai következnek. Elsőként megadom a szót Selmeczi Gabriella képviselő asszonynak, Fidesz-Magyar Polgári Párt. Csak a rend kedvéért teszem hozzá, hogy természetesen ötperces időkeret áll minden hozzászóló rendelkezésére.

 

SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz-Magyar Polgári Párt politikájának középpontjában közismerten a családok állnak. Amikor azonban a családok támogatásáról beszélünk, többnyire a gyermekek, a gyermekneveléshez nyújtott támogatások gyarapodásáról esik szó. Nem feledkezhetünk el azonban arról, hogy a családokban gyermekek, felnőttek, idősek és még idősebbek élnek együtt, a család lényege, hogy az egymást követő generációk együttélése teremti meg azt a közösséget, amely a társadalom legkisebb sejtjeként nemcsak az egyén harmonikus életét, lelki egészségét, szociális biztonságát teremtheti meg, hanem annak feltételeit is, hogy a társadalmat összetartó emberi és közösségi értékeket mint normákat átadjuk az utódoknak.

A Fidesz-Magyar Polgári Párt ugyanezeket az emberi értékeket vallja magáénak, így a gyermekek mellett természetesen a nyugdíjasok helyzetéről sem feledkezett meg, hiszen éppen ők voltak az elmúlt évek hatalmas társadalmi átalakulásának legnagyobb vesztesei.

 

(14.30)

 

Ők voltak, a nyugdíjasok, akik negyven nehéz év alatt, egész életükben létbizonytalanságban, aggódva, néha félelemben élve is végigdolgozták fiatal éveiket, megteremtve mindazt, amit ránk, utódainkra hagytak. És mi nem szeretnénk hálátlan örökösöknek bizonyulni. Márpedig a rendszerváltozás utáni években a nyugdíjasok helyzete egyre inkább romlott. Kevesebbet ért már addig is szerény nyugdíjuk, egyre kevesebbet tudtak vásárolni belőle, egyre türelmetlenebbül várták a pénzespostás következő érkezését, mert egyre hamarabb fogyott el a pénzük.

Példaként hadd említsem meg, hogy az MSZP-SZDSZ-kormány idején egyetlen év alatt, 1995-ben kereken 10 százalékkal, majd 1996-ban további 8,9 százalékkal csökkent a nyugdíjak értéke a fogyasztói árakhoz viszonyítva. Döbbenetes szám: ez a két év fekete év volt a nyugdíjasok számára. Ezzel szemben viszont a mostani koalíció idején, a polgári koalíció idején a nyugdíjak vásárlóértéke, a rendszerváltozás óta végre először, növekedni kezdett. 1999-ben a növekedés már 3,8 százalékot ért el, és az idei évben várhatóan közel 4 százalékkal fog növekedni; tehát nem a nyugdíjemelés mértéke, hanem a nyugdíjak vásárlóértékének a növekedése. Az is először történt meg, hogy a törvényben meghatározott visszamenőleges nyugdíjkiegészítést kamattal együtt fizetjük ki; ez tehát szintén példa nélkül álló.

A nyugdíjasok anyagi helyzetének javítására azonban más erőfeszítéseket is tettünk. A polgári koalíció gazdaságpolitikája következtében a növekedés mértéke lehetővé teszi, hogy jövőre is többet tegyünk a nyugdíjasokért. Így a törvényben foglaltakon túl plusz 3 százalékkal szeretnénk megemelni az öregségi ellátást. De hadd emlékeztessek arra is, hogy a kormány a gázárak jelentős világpiaci emelkedését a nagyfogyasztókkal és nem a nyugdíjasokkal fizetteti meg, vállalva akár még a pereskedést is a szolgáltatókkal. Utalnék arra is, hogy a gyógyszerárak robbanását sikerült megállítani, az igen jelentős külső nyomás ellenére. A gyártók által létrehozott árkartell ellen a kormány a Versenyhivatalhoz fordult.

Tisztelt Képviselőtársaim! Természetesen a javuló gazdasági helyzet ellenére is nagyon sok helyre kellene több pénz. Az államháztartás azonban olyan, mint a legtöbb családi háztartás: csak annyit költhet, amennyi bevétele van. Amikor tehát arról kell dönteni, hogy a nagymama kapjon-e télire egy meleg bundát vagy a gyerek egy-egy márkás pehelydzsekit, mert mindegyikre egyszerűen nincs elég pénz, akkor az okos háziasszony nem úgy dönt, hogy vagy az egyiket, vagy a másikat veszi meg, hanem úgy dönt, hogy a drága bunda helyett megteszi egy meleg télikabát és egy kevésbé márkás dzseki, ameddig többre nem futja.

Tisztelt Képviselőtársaim! Kormányzati felelősséggel is hasonlóan kell gondolkozni; nem lehet egy generációt sem támogatni a többi rovására, de nem szabad megfeledkezni egyetlen korosztályról sem, hiszen együtt jelentik a családot. A Fidesz-Magyar Polgári Párt ezt a politikát és értékrendet követi a jövőben is.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

ELNÖK: A kormány nevében Harrach Péter miniszter úr kíván válaszolni az elhangzottakra.

 

HARRACH PÉTER szociális és családügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Örülök, hogy a képviselő asszony a család körében szemléli az idős embert is, hiszen ez a mi célkitűzésünk és szándékunk is. Valóban igaz az, hogy a rendszerváltás utáni első kormány a polgári kormány, amelyik minden évben emeli a nyugdíjak reálértékét, a kormányzati ciklus első és második évében is. A négyéves mérlegünk tehát egyértelműen pozitív lesz, szemben az előző ciklussal, sőt, megígérhetem azt, hogy az előző ciklus 12 százalékos lemaradását be fogjuk hozni.

Ha megengedik, most néhány száraz számmal érzékeltetném az idei és a jövő évi nyugdíjemeléseket. A hatályos törvényi rendelkezések szerint történt ebben az évben a nyugdíjak emelése; ez azt jelenti, hogy januárban a nyugdíjakat a tervezett fogyasztói árnövekedés 30 százalékos és a nettó átlagkereset-növekedés 70 százalékos arányának megfelelő mértékben 8 százalékkal növeltük. A törvény úgy rendelkezik, hogy ha az árak és a keresetek várható növekedése az év eleji nyugdíjemelésnél alapul vett tervezett mértéket meghaladja, akkor novemberben kiegészítő intézkedést kell tenni. A kormány a várható átalakulás és keresetkiáramlás alapján a 2000. évben úgy döntött, hogy a januárban 8 százalékkal megemelt nyugdíjakat további 2,6 százalékkal növeli. Ezt a kiegészítő nyugdíjemelést egész évre visszamenőlegesen kell a törvény szerint biztosítani.

Mivel mérlegelte a kormány, hogy gyakorlatilag az év elejétől novemberig minden nyugdíjas megelőlegezi az államnak a pótlólagos nyugdíjemelést, ezért úgy döntött, hogy az előző évek gyakorlatától eltérően a visszamenőleges nyugdíjemelést kamattal növelten fizeti ki. Ezért a januártól novemberig terjedő nyugdíjemelést 3 százalékkal növelte. A tizenegy havi 3 százalékos emelésnek megfelelő ellátást egy összegben, november hónapban kapják kézhez a nyugdíjasok.

A kiegészítő nyugdíjemelés mintegy 33 milliárd forintot tesz ki, és egy nyugdíjasra jutó átlagos összege havi 863 forint, ami a kamattal megnövelt emelést átlagosan 11 ezer forintra kerekíti ki. Az alacsony nyugdíjaknál természetesen, az öregségi nyugdíjminimum szintjén számolva, az emelés alacsonyabb, itt 432 forintos havi emelésre lehet számítani. A kizárólag özvegyi nyugdíjban részesülő özvegyeknél az egyösszegű kifizetés összege 7 ezer forint körül mozog. A rokkantsági nyugdíjaknál a tizenegy havi egyösszegű kifizetés 10 ezer forint. Az idén a nyugdíjak vásárlóértéke 1,2 százalékkal nő, 1999-ben 3,8 százalékkal, jövőre a kormány javaslata szerint nem 7,3, hanem 10,3 százalékos emelés történik, így három év alatt a nyugdíjak vásárlóereje 9,3 százalékkal nő. A 2002. évi tervezett nyugdíjemelést is figyelembe véve, a negyedik év alatt az előző ciklusban a nyugdíjaknál bekövetkezett 12 százalékos veszteséget, reálérték-veszteséget így vissza tudjuk pótolni.

Én még egyszer szeretném hangsúlyozni azt, hogy a polgári kormány a családok és ezen belül a nyugdíjasok érdekét kiemelten fontosnak tartja, és kifejezett célja az, hogy minden évben emelje a nyugdíjak reálértékét, és ezzel végül is azt a hátrányt, amelyet a nyugdíjasok az előző ciklusban elszenvedtek, sikerül majd behoznunk. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 
Felszólalások:   1-14   15-18   19-22      Ülésnap adatai