Készült: 2020.06.05.14:42:03 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

231. ülésnap, 80. felszólalás
Felszólaló Dr. Hadházy Ákos (LMP)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:01

Felszólalások:  <<  80  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HADHÁZY ÁKOS (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A magyar állam 2014 decemberében 16,5 milliárd forintért vásárolt meg egy Budapest, IX. kerületi ingatlant a Duna mellett, a Wing, korábban Wallis Zrt.-től. az állam azonban nem közvetlenül az ingatlant, hanem annak tulajdonosát, vagyis a Duna Passage Kft.-t vásárolta ki a Wing Zrt.-ből. A terület korábbi tulajdona itt ezer lakást és 130 ezer négyzetméternyi irodát tervezett építeni, egy kormányhatározat alapján azonban atlétikai stadion megépítését tervezi a kormány az ingatlanon.

Seszták miniszter úrral leveleztünk már korábban, voltak ezzel kapcsolatban kérdések, de nagyon kerülte a válaszokat. A miniszter úr a korábban feltett kérdésemre nem válaszolta meg, hogy 2014-ben konkrétan milyen céllal vásárolta meg az ingatlant az állam, és mi indokolta a 16,5 milliárdos vételárat. Arra sem kaptam választ, hogy miért a Duna Passage Kft.-t, miért nem közvetlenül az ingatlant vásárolta meg az állam. Ugyanis tudjuk, hogy az ingatlanon már a cég megvásárlását megelőzően is tulajdonrésszel rendelkezett az állam, így szerintünk költségkímélőbb módon és jóval olcsóbban is hozzájuthatott volna a drága telekhez közérdekű cél esetén.

Azzal a válasszal is adós maradt miniszter úr, hogy a Duna Passage Kft. korábban mennyiért szerezte meg a kérdéses területet. Ez olyan adat, amit elmondhatnak, hiszen már állami tulajdonban van ez a cég. Történt-e egyáltalán értékbecslés az állami vásárlás előtt? Miért nem egyeztettek a IX. kerületi önkormányzattal, illetőleg az érintett polgárokkal az építészeti tervpályázat néhány héttel ezelőtti kiírása előtt? Valamilyen társadalmi egyeztetés nem lett volna-e indokolt ilyen nagyságrendű fejlesztési tervekről való döntés előtt, vagy pedig ugyanúgy gondolkodtak, mint az olimpiai rendezést illetően, hogy teljesen lényegtelen, mit gondolnak róla az emberek?

Az is kérdés, hogy valóban atlétikai stadiont akartak-e ideépíteni, vagy csak egy színjáték ez az egész, és a háttérben már készülődik az igazi befektető. Nem csodálkoznánk. (Schmuck Erzsébet tapsol.)

Felszólalások:  <<  80  >>    Ülésnap adatai