Készült: 2020.09.18.19:56:05 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

76. ülésnap (1999.06.03.), 73. felszólalás
Felszólaló Dr. Füle István (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:37


Felszólalások:  Előző  73  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. FÜLE ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Az ajánlás 70-71. pontjához szeretnék hozzászólni. Mindkettő hasonló javaslat, arról szól, hogy a nevelési-oktatási intézmény helyiségében párt vagy párthoz kötődő szervezet nem működhet. Természetesen tudom, hogy a mai napon nem ez a legfrekventáltabb kérdés. Ezzel együtt is szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a gyakorlatban ez elég sok problémát okozhat elsősorban a kisebb településeken, illetve a nagyobb települések periferikus részein. Ezért gondolom, hogy nem feltétlenül szerencsés ez a szabályozás.

Mi a gond? Tulajdonképpen az a gond, hogy maguk a fogalmak is elég nehezen értelmezhetők. Ebből a szempontból aktuális is a kérdés, hogy ma többen elhatárolódnak attól a kifejezéstől, hogy párthoz kötődő szervezet. Ezt teszi mostanában a miniszterelnök úr, de ezt teszi Kuncze Gábor pártelnök is, különböző ügyek kapcsán.

Természetesen ezeket az ügyeket nem akarom ide behozni, inkább csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy ezek a fogalmak a konkrét gyakorlatban egyszerűen nehezen értelmezhetők, arról nem beszélve, hogy a pártok keményen tiltakoznak is az ellen, hogy bármely szervezetet hozzájuk kötődőnek nevezzenek. Emiatt sem tartom túl szerencsésnek ezt a szabályozást.

Másodszor, azért sem tartom túl szerencsésnek, mert a "működhet" szó többféle értelmet jelent. Jelentheti azt is, hogy hivatalosan nem bejegyezhetők, és ha csak ezt jelenti, akkor természetesen ezzel egyet is lehet érteni. De a működés azt is jelenti - és itt hivatkoztam a konkrét gyakorlatra -, hogy adott esetben, a választások időszakában a lakossági fórum, vagy más egyéb olyan rendezvény, amely esetében az iskola csak a helyiséget biztosítja, mert - hivatkozva arra, amit korábban is mondtam - egy kistelepülésen vagy egy város perifériáján adott esetben nincs is más közintézmény, ahol ezeket a rendezvényeket meg lehetne tartani.

Ebből következik az is, hogy a jelen helyzetben - tehát ha elfogadjuk a törvényjavaslatnak ezt a passzusát - ezt azt is jelenti, hogy éppen azért, mert nehezen értelmezhető, visszaélésekre adhat okot. Tehát van, akinek engedélyezhetik a tevékenységét, van, akinek nem, és önmagában ez sem szerencsés.

Köszönöm szépen.




Felszólalások:  Előző  73  Következő    Ülésnap adatai