Készült: 2020.09.27.10:07:51 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

47. ülésnap (1999.02.09.), 212. felszólalás
Felszólaló Dr. Füle István (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 1:45


Felszólalások:  Előző  212  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. FÜLE ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Másfél évvel ezelőtt, még az előző kormány idejében egyszer már benyújtottam interpellációt a 4-es főút korszerűsítése tárgykörében. Akkor megnyugtatónak tűnő választ kaptam. Később, a múlt év tavaszán arról értesültem, hogy a közúthálózat fejlesztésének országos koncepciójában is a 4-es számú főközlekedési út hátrébb sorolódott, megelőzte az M6-os fejlesztése is, mondván, ehhez lehet európai uniós pénzeket is szerezni, míg a 4-eshez nem.

A kérdés újbóli feltételére a tavasszal már nem volt mód. A helyzet viszont továbbra is tarthatatlan. Az átlagos napi forgalom több kritikus szakaszon meghaladja bármely főút átlagos terhelését. Azt finanszírozási okok miatt még el lehet fogadni, hogy az M4-es, esetleg az M8-as vagy az S9-es belátható időn belül nem fogja érinteni az említett térséget, de a 4-es korszerűsítése legalább Budapest és Szolnok között rendkívül sürgető. Megfelelő infrastruktúra nélkül ugyanis a vállalkozások, a tőke nem éri el a térséget, Szolnok regionális szerepe szemmel látható módon is vészesen csökken.

A Fidesz programjában egyébként is szerepel az elmaradott térségek kiemelt fejlesztése, elsősorban az infrastruktúra területén. Ez önmagában is jó alapot jelent a kérdés megnyugtató rendezésére.

Kérdezem tehát az államtitkár urat, szerepel-e a 4-es főút négysávosítása az országos koncepcióban; ha igen, milyen ütemezéssel, különös tekintettel a Budapest-Albertirsa-Szolnok közötti szakaszra.

Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  212  Következő    Ülésnap adatai