Készült: 2020.09.23.18:47:27 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

29. ülésnap (1998.11.17.), 179. felszólalás
Felszólaló Dr. Füle István (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:40


Felszólalások:  Előző  179  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. FÜLE ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A szolnoki Kereskedelmi és Gazdasági Főiskola 1993-ban jött létre a jelenlegi főigazgató vezetésével, két korábbi tagozatból. Ez ideig a fluktuáció az ilyen intézményekben szokásos mértéket vette föl, azóta viszont jelentősen felerősödött. Ez idáig a tanárok közül nem kevesebb, mint 30 fő távozott el, jórészt vezető tanárok; van, aki azóta a minisztériumban főosztályvezető, más - vállalva az ingázást - főigazgató egy másik főiskolán. Pontos kimutatás szerint egyébként körülbelül három év alatt egy főtitkár, hét főigazgató-helyettes, egy szakszervezeti titkár, 11 tanszékvezető, 19 oktató került leváltásra, vagy távozott el az intézményből.

Mindez komoly vezetési problémákat takar, illetve az eltávozottak egy része politikai okok miatt volt kénytelen elhagyni a főiskolát. Kommunistázás mindennapos ma már, a legfelsőbb szintekig. Így többek között egy jelenlegi államtitkártól is van írásos visszajelzés. De mások, főként vallási kisebbségek rendszeres emlegetése is folyamatos, ami egy másik államtitkár visszajelzése alapján is ismert. Mindez komoly hátrányt jelent a főiskolának, ami a pályázatok elutasításában is megjelenik, így legutóbb az integrációs pályázaté is, amely a főiskola jövőjét is meghatározza.

A főiskolán belül rendszeresek a lezáratlan kérdések. Főigazgató-helyettesi, tanszékvezetői posztok, főiskolai tanácsi tagság folyamatosan rendezetlenek, ezek is a nagymértékű fluktuációra vezethetők vissza. Közgazdasági jellegű főiskolán ma sincs közgazdász a vezetők között. Vezetői hiányosságok miatt korábban rendszeres jelzések mentek a minisztériumba, szabálytalan vizsgáztatás, nemzetközi szak jogi alap nélküli meghirdetése és más ügyek miatt. A szakmai munka a nagy fluktuáció miatt is megkérdőjelezhető. De jellemző, hogy a főiskola rendelkezik egy kandidátus főiskolai tanár (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) országgyűlési képviselővel, az európai integrációs bizottság tagjával, aki nem taníthatja ezeket a szakokat.

Szerettem volna még rákérdezni az integrációval kapcsolatos kérdésre, ahol a főigazgató egy társintézménynek (Az elnök ismét jelez.) megüzente, hogy nem egyenlő feltételekkel óhajtja fogadni. Ugyanakkor a minisztériumi anyag nem erről szól. Ezért is kérdezem a miniszter urat, meddig terjed egy intézmény autonómiája, beleértve a főigazgatóét.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  179  Következő    Ülésnap adatai