Készült: 2019.11.18.16:04:03 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

229. ülésnap (2009.10.08.), 108. felszólalás
Felszólaló Font Sándor (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 7:31


Felszólalások:  Előző  108  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FONT SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Nem tudom, hogy ki emlékszik rá, 2003-ban az előző ciklusban az akkori négy párt egyhangú határozatával elfogadunk egy határozatot, ami arról szól, hogy már látjuk az Európai Unióhoz való csatlakozás feltételét, amelyben a magyar gazdálkodók nem kapnak annyi támogatást, mint az uniós gazdálkodók. Egész konkrétan csak 25 százaléknyi részét kapják meg az Uniótól, és hogy ezt kiegészítendően majd lehet az adott országoknak további, saját költségvetésből nyújtott kiegészítő támogatást adni, ezt később elnevezzük top upnak, feltöltésnek vagy kiegészítésnek, s ennek 30 százalékos mértéket engedélyez az Unió.

Ekkor a négy párt úgy dönt, hogy jöjjön itt akármilyen kormány, de legyen az biztosítva, hogy az agráriumnak ez a 30 százalékos kiegészítő támogatás, a top up minden körülmények között kifizetésre kerüljön. A négy párt szinte egyhangúlag el is fogadja ezt a határozatot. Ez a határozat jelenleg is él. (Közbeszólások a Fidesz padsoraiból: Így van!)

Aztán ugrunk egyet az időben: a 2007-es költségvetés benyújtásakor, 2006-ban azt látjuk, hogy az akkori kormány, amelynek a minisztere ugyanaz, mint most - tehát Gráf Józsefről beszélünk, az FVM költségvetéséről és az FVM miniszteréről beszélek -, 25 milliárd forinttal kevesebb támogatást nyújtana a top upban, mint amennyit megengedne a koppenhágai szerződés. Hivatkoznak erre-arra, majd hogy ez jövőre már nem lesz így, mert most rendkívüli helyzet van. 2007-ről beszélünk, mindenféle nemzetközi gazdasági válságnak híre-hamva sincs, csak a magyar gazdaság van mélyrepülésben, akkor már erősen a lejtőn.

Jön a Gyurcsány I-II. megszorító csomag, aztán 2008-ban csodák csodájára megint 25 milliárd forinttal továbbra is kevesebb támogatást kap a magyar agrárium, mint amit a koppenhágai szerződés megengedne. Aztán jön a 2009-es költségvetés. Ugye, nem árulok el nagy titkot, de újra 25 milliárd forinttal kevesebbet kap a magyar mezőgazdaság, mint amit a koppenhágai szerződés megengedne. Ekkor már nem is magyarázzák, azt mondják, hogy ennyit írtunk be a költségvetésbe.

Aztán jön a 2010-es költségvetés-tervezet. Itt a 25 milliárd forinthoz további 33 milliárd forint elvonást kezdeményeznek költségvetési szinten. Ez a sorozat, azt már meg sem említem, hogy hány fokon sérti meg az országgyűlési határozatot, amit 2003-ban elfogadtunk, de hogy a magyar gazdák tönkretételének egyenes útját jelenti, az egészen biztos. Ugyanis mint említettem, az Uniótól kapott 25 százalékos támogatást próbáltuk kiegészíteni ezzel a magyar kiegészítő támogatással, és láttuk, azt gondoltuk naivan, hogy ezzel a kiegészítő támogatással legalább majd valamilyen szinten maradunk az uniós gazdálkodókhoz képest, de láttuk, hogy iszonyú nagy az előnyük, de nem baj, ha az uniós gazdálkodókhoz képest nem is tudunk nagyon komoly felzárkózást megtenni, legalább a velünk együtt csatlakozó országok gazdálkodóival tartsuk a lépést; a lengyelekkel, a szlovákokkal, a csehekkel és majd az újonnan belépő Romániával és Bulgáriával.

Kérem szépen, most odajutottunk, hogy Gráf József a lovak közé dobta a gyeplőt. Abszolút esélytelenül képviselte az agrárágazatot a megszorító intézkedések közepette, és ez a minisztérium a harmadik legnagyobb költségvetési elvonást szenvedi az összes minisztérium közül. A harmadikat! Ez azt jelenti, hogy most már nemcsak az uniós gazdálkodók támogatása és az uniós gazdálkodók versenyelőnyei kerültek hozzánk képest fényévnyi távolságra, hanem a velünk együtt csatlakozó országok gazdálkodóitól is a kormány - most már azt kell mondanom - tudatosan szakítja le a magyar gazdálkodókat.

Ne csodálkozzunk utána, hogy szlovák meg lengyel élelmiszerek garmadát látjuk itt, Magyarországon. Ez egyenes következménye, amikor nekünk az adószint megmaradt, sőt növekedett, amiről köztudott, hogy Európában az egyik legnagyobb elvonást jelenti, és ehhez utána nem tesszük mellé azt a támogatást, nemhogy nem tesszük mellé, hanem ha konkretizálunk, 103 milliárd forint helyett 45 milliárd forintra csökkentik le az Unió által megengedett támogatást, akkor nyilvánvaló, hogy ez a magyar mezőgazdaságnak megtermelt élelmiszere a piaci versenyben hátrányt fog szenvedni, nem ezt fogják vásárolni a kereskedelmi láncolatok.

2007-ben még 383 milliárd forint az FVM költségvetése, 2008-ban 344 - itt már van egy 40 milliárdos csökkenés -, 2009-ben 343 - szinte szinten marad a 2008-ashoz képest -, és 2010-re a 343 után 268 milliárdos az FVM költségvetési beterjesztése. Majdnem 80 milliárd forintot vonnak el az FVM-től, és Gráf József félrevezetve mindenkit, azt mondja, hogy a gazdálkodók támogatása tulajdonképpen nem fog csökkenni. Azért meri ezt mondani, mert az Uniótól a koppenhágai szerződés értelmében 10 százalék növekedés kerül előirányzatra 2009. évhez viszonyítva a 2010. évre számítva.

Valóban, az Uniótól 10 százalékkal több támogatás érkezik. Na de az a támogatási rendszer, amit itt az Unió megenged, és a magyar gazdálkodóknak az életben maradáshoz lenne szükséges, nem azért kellett volna, hogy csak azonos szinten hagyjuk ezt a termelési támogatást, hanem hogy egyszer utolérjük. Mert mint említettem, az uniós gazdálkodókhoz képest csak 25 százaléknyi támogatással kezdődött a magyar gazdák támogatása.

(14.00)

Ezek után nem kétséges, hogy az FVM valamiért úgy döntött Gráf József vezetésével, hogy feladta a magyar mezőgazdaság pozícióit. Most már nemcsak külföldön veszítettünk komoly stratégiai pozíciókat az élelmiszerexport területén, hanem nyilvánvalóvá vált, hogy ezzel a magatartásformával átadtuk a hazai tízmilliós fogyasztóközönséget a külföldi mezőgazdasági beszállítóknak.

Én nem tudom, mi a logika abban, hogy amikor világgazdasági válság volt eddig, és ezeket ismertük, akkor mindig a belső fogyasztáshoz fordult az adott ország, és a belső fogyasztáson belül az élelmiszer-termeléshez, mert egy állandó fogyasztás mégis maradt, bármekkora volt a válság mindig az emberiség történetében, ez az élelmiszer-fogyasztás, mert emberek vagyunk, és élelmiszert fogyasztunk. Ezt nem ismeri most fel a kormány, és von el 80 milliárd forintot a már addig is 40 milliárd forinttal csökkentett élelmiszer-termeléstől, illetve az FVM költségvetésétől.

Azt gondolom, csak ezen a rövid példán keresztül is... - majd a képviselőtársaim még tételesen is bemutatják, milyen rombolást végzett Gráf József ezzel az indítványával. Súlyos, véleményem szerint megbocsáthatatlan és nehezen visszatéríthető rendszert alkot meg, amelyet - mint már sokan hangoztattuk - ebben a formában nyilvánvalóan az ellenzék nem tud támogatni.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiból.)
Felszólalások:  Előző  108  Következő    Ülésnap adatai