Készült: 2019.11.18.04:19:06 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

222. ülésnap (2009.09.21.), 62. felszólalás
Felszólaló Font Sándor (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:00


Felszólalások:  Előző  62  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FONT SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Az ön döntése alapján 2008. december 22-én átutaltak 500 millió forintot a Magyarországi LEADER Közhasznú Szervezet számlájára. Írásbeli kérdésemre megküldött válaszából kiderül, hogy a szervezet egyedi kérelmére döntött így, és a kérelem kezdeményezésétől mindösszesen 18 nap telt el a támogatási szerződés megkötéséig. A kérelmező egyesület a támogatási összeg felhasználása céljául "A nemzetközi gazdasági válság hatásainak a vidéki térségekben történő kommunikációja" címmel megtartandó kommunikációs kampányt jelölte meg. Az 500 millió forint felhasználását pedig a következő bontásban jelölte meg: megalapozó tanulmány elkészítése 60 millió forint; honlapfejlesztés, -üzemeltetés 50 millió forint; módszertani háttér kidolgozása 70 millió forint; rendelkezésre állás, konzultáció 50 millió forint; megyei rendezvények lebonyolítása 100 millió forint; országos rendezvények lebonyolítása 20 millió forint; tájékoztató kiadványok elkészítése 60 millió forint; összefoglaló tanulmány elkészítése - ha már volt ugye megalapozó tanulmány - 50 millió forint, majd pedig mindahhoz, hogy valaki működtesse: projektmenedzsment 40 millió forint.

A megkötött támogatási szerződésből kiderül, hogy ezzel a pénzzel 2009. július 31-éig kellett elszámolnia az egyesületnek.

Miniszter Úr! Nem tartotta aggályosnak megkötni ezt a szerződést a láthatóan fiktív tevékenységre? Nem okozott problémát, hogy miközben egy nem ilyen baráti pályázó, hanem a körön kívül állók esetében a pályázat benyújtása után, saját erőből való finanszírozást követően évek múlva fizetik ki a támogatási pénzt, többszöri ellenőrzés után, itt pedig mindösszesen 20 nap kellett ahhoz, hogy az egyedi kérelem után az 500 millió forintot átutalják az egyesület saját bankszámlájára?

Nem tartotta aránytalannak, hogy miközben az ön minisztériuma 2008-ban mindösszesen 100 millió forintot költött több mint 200 civil szervezet támogatására, addig ez esetben 500 millió forinttal támogatta egy civil szervezet munkáját, úgymond a nemzetközi gazdasági válság hatásainak vidéki térségekben történő kommunikációjára?

Nem tartotta aggályosnak, hogy miközben már az FVM költségvetése kiürült, ezért külön kormánydöntést kellett elérni, hogy az egyensúlyi tartalékból azonnal kapjon pénzt az FVM, és azt küldje tovább az egyesületnek?

Miniszter Úr! Csak nem azért lett ilyen fontos ez az egyesület, mert Kazár településen, a Diófa utca 13-ban nemcsak ezt az egyesületet jegyezték be annak idején, hanem ugyanezen a címen került bejegyzésre Ficsor Ádám volt titokminiszter által a szocialista kötődésű Balegyenes Munkacsoport, ugyanazon a székhelyen?

Miniszter Úr! Csak nem a választásokban szánnak ennek az egyesületnek valami szocialista propaganda szerepet az 500 millió forintos támogatással?

Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  62  Következő    Ülésnap adatai