Készült: 2020.06.04.20:53:33 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

238. ülésnap (2009.11.02.), 48. felszólalás
Felszólaló Dr. Mikola István (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:02


Felszólalások:  Előző  48  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. MIKOLA ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Országgyűlés! Új influenzavírus okoz emberről emberre terjedő megbetegedést a világon. A H1N1-vírus okozta influenza gyors terjedése miatt az Egészségügyi Világszervezet a legmagasabb szintre, világjárvány szintre emelte a riasztási fokozatot.

A vírusfertőzés májusban elérte Magyarországot, és mára azzal a veszéllyel fenyeget, hogy az őszi-téli hónapokban tömeges megbetegedésekkel kell számolnunk. Ha arra gondolunk, hogy a XX. század történetében pusztító influenzajárványok összesen 30-50 millió ember halálát okozták, akkor jogos a felvetés, hogy mindent megtettünk, megteszünk-e a közeljövőben bekövetkezhető emberi tragédiák megelőzésére. Magyarország kivételesen szerencsés helyzetben van, hiszen az új típusú H1N1-vírussal szemben rendelkezésre áll jó minőségű, hazai gyártású vakcina.

Mindennek ellenére napjainkban egyre nő a zavar az emberek között a szükséges védőoltás felvételét illetően. A sajtóban, televízióban, de főleg az interneten szakmaiatlan, zavart, sőt félelmet keltő, hamis információk jelennek meg, a felelős egészségügyi irányító intézmények kommunikációja "tesze-fosza", bizonytalanságot, határozatlanságot sugall. Az egészségügyi miniszter először kijelenti, hogy nem oltatja be magát, majd belátva a következményes lakossági értetlenséget a sajtó nyilvánossága előtt veszi fel a védőoltást. Az országos tiszti főorvos az Országgyűlés egészségügyi bizottsága nyílt ülésén szégyenkezik saját rossz lakossági kommunikációjuk miatt. A szakmai szervezetek, köztük a legmagasabb szintű, témában kompetens szakmai kollégiumok egymásnak ellentmondó véleményeket fogalmaznak meg a kívánatos, helyes védőoldási gyakorlattal kapcsolatban. A háziorvosok egy része szkeptikus álláspontot foglal el.

Tisztelt Miniszter Úr! Itt az ideje, hogy a Földön jelenleg pusztító negyedik világjárvány - az AIDS, a malária, a tbc mellett az influenza - kárainak kivédése érdekében leüljön az ÁNTSZ vezetőivel, a szakmai kollégiumokkal, az Egészségügyi Tudományos Tanács elnökségével, a védőoltást kivitelező háziorvosok szakmai szervezeteinek vezetőivel, a gyógyszerész-társadalom vezetőivel, és egységes, nagyon határozott állásfoglalást alakítson ki az ügyben, amely a lakosság felé történő egységes kommunikáció alapját képezheti.

Elfogadhatatlan, hogy miközben megfelelő mennyiségű, jó minőségű, hazai gyártású influenzavakcina áll rendelkezésünkre, nem tudjuk megvédeni a magyar embereket az Apokalipszis 5. lovasaként is jelölhető H1N1 influenza ellen.

Miniszter úr, nincs már időnk, a határaink mellett már pusztít a járvány. Mit kíván tenni az elrontott helyzet kezelésére, a lakossági bizalom visszaszerzésére, a hiteles tájékoztatás lehetőségének megteremtésére vonatkozóan?

Köszönöm a figyelmet. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  48  Következő    Ülésnap adatai