Készült: 2020.05.26.15:43:21 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

225. ülésnap (2009.09.29.), 68. felszólalás
Felszólaló Dr. Mikola István (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:00


Felszólalások:  Előző  68  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. MIKOLA ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Egy dologhoz szeretnék most hozzászólni. A társadalombiztosítás nagyon nagy érték Európában és Magyarországon, és így az egészségbiztosítás is. És akik az amerikai reformokat emlegették, azoknak szeretném elmondani, hogy igenis, ez a hatalmas, gazdag ország 1990-ben, amikor a nemzeti egészségbiztosítási programját, a Clinton-tervet csinálta - national health insurance plannek hívták ezt a programot -, akkor vágyakozott erre a tömeges kockázatvállalásra épülő, munkaadói, munkavállalói járulékot szedő szolidaritási nagy rendszerre, mindenki számára egy bizonyos szintű biztosítási szolgáltatást nyújtani akarván.

Én ott voltam 1990-ben Arizonában, Scottsdale-ben, ahol Hillary Clinton bemutatta ezt a programot, két hétig tartózkodtam ott, és szemtanúja voltam annak, amikor a magánbiztosítók szétlőtték a nemzeti egészségbiztosításnak a tervét is, hiszen olyan óriási anyagi érdekeltségek fűződtek a magánbiztosítói konstrukciókhoz meg a magánorvosoknak persze az anyagi-gazdasági ambíciói is efelé hatottak, hogy pillanatok alatt szétlőtték ezt a programot. Most egy Obama-féle program ehhez hasonló, de nem ugyanez a biztosítási program, de lényegében azonos tartalmú, hiszen mindenki számára, minden amerikai polgár számára valamilyen kötelező rendszerben egészségbiztosítási szolgáltatást akar nyújtani.

A szufficitre pedig, Kökény képviselő úr, ne legyünk olyan büszkék a 2008-as esztendőben, mind a ketten tudjuk, hiszen a gyógyító pályán mozgunk, hogy szörnyű ára van. Erről majd a hozzászólásomban fogok beszélni. Tehát helyesebb az talán, ha az egészségügyi szakpolitikusok egy kicsit a szakma oldaláról közelítik meg a 2008. évi költségvetés teljesülését. Summásan erről pedig el lehet mondani, hogy a szufficitre való törekvésnek, a költségvetési egyensúlynak súlyos ára volt az egészségügyben, elsősorban a betegek oldaláról.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  68  Következő    Ülésnap adatai