Készült: 2020.09.22.18:19:35 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

5. ülésnap (2006.06.19.), 172. felszólalás
Felszólaló Koscsó Lajos (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó Sport- és turisztikai bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 3:15


Felszólalások:  Előző  172  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KOSCSÓ LAJOS, a sport- és turisztikai bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Először a hivatalos részt szeretném letudni, majd néhány szót a vitáról is szólnék. A sport- és turisztikai bizottság a mai ülésén megtárgyalta az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló T/231. számú törvényjavaslatot, és a kormánypárti és a független képviselők támogatásával, a Házszabály 95. § (2) bekezdésének megfelelően általános vitára ajánlja.

Azt gondoltam, hogy könnyebb helyzetben leszek ma este, amikor a bizottsági álláspontot kell ismertetni, hiszen a reggeli bizottsági ülésen még nem hangzott el a miniszterelnök úr bevezető előadása, nem hallhatták ellenzéki képviselőtársaim a miniszter úr előadását e részterületről, és azt gondoltam, az információhiány az, ami megakadályozza önöket abban, hogy reális, racionális véleményt fogalmazzanak meg.

Az itt elhangzott vita alapján azt gondolom, hogy tévedtem, teljesen mindegy, hogy mit mondunk, teljesen mindegy, hogy mit mondanak a miniszterelnök és a miniszterek, hiszen tulajdonképpen bármelyik bizottság véleményét ismertethetném, mert annyira egyformák az ellenzéki oldalról elhangzó vélemények, hogy nem tesz különbséget az ember, nem tud különbséget tenni, hogy tulajdonképpen melyik bizottság ülésén volt.

Bizottságunk viszonylag rövid vitában, hisz egy órát sem tartott a bizottsági ülés... - a bizottsági ülésen nyilvánvalóvá vált, hogy az ellenzék a sajátos szempontjai alapján a törvényjavaslatot, amely az államreformmal összefüggő pénzügyi szabályozást érintő rendelkezéseket tartalmazza, nem támogatja, annak ellenére, hogy a javaslat a költségvetési egyensúly javítását, az uniós jogharmonizációt, illetve az adóelkerülés szűkítését szolgálja.

Kétségtelen tény, és ez a bizottságunk szakmai részéhez tartozik, hogy az adóemelések érintik a turisztikai vállalkozásokat is, és az is, hogy az egyes adóterhet viselő járandóságok között érintett, a versenybíróknak adott juttatás adóterhet nem viselő járandóságként kezelt része megszűnik. Ennek ellenére a bizottság többsége úgy látta, hogy a törvénnyel érintett módosítások az egyensúlyt javító intézkedéseken túl olyan szükséges változtatásokat tartalmaznak, amelyek elengedhetetlenül szükségesek a belföldi jogharmonizáció, a közösségi támogatási politika változtatása érdekében.

Mindezen indokok alapján úgy látjuk, hogy a módosítások szükségesek, a törvényjavaslat általános vitára alkalmas, és én úgy hiszem, hogy ezen intézkedések megvalósulásával, az egyensúlyi helyzet javításával el tudjuk érni azt, hogy talán a túloldalon is racionális vélemények fogalmazódjanak meg.

Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  172  Következő    Ülésnap adatai