Készült: 2020.07.06.05:24:30 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

99. ülésnap (2019.12.02.), 86. felszólalás
Felszólaló Dr. Hargitai János (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:02


Felszólalások:  Előző  86  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HARGITAI JÁNOS (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Ilyenkor, év vége felé, elfogadott költségvetés ismeretében és ismert adótörvények ismeretében is célszerű gazdaságpolitikáról beszélni, már csak azért is, hogy az Országgyűlés nyilvánosságán keresztül is tájékoztassuk az államháztartás különböző jövedelemtulajdonosait arról, hogy a következő év milyen változásokat takar számukra.Örvendetes az, hogy a sajtón keresztül a Statisztikai Hivatal jelentéseit megismerve arról adhatunk számot, hogy végre egy olyan növekedése van az országnak, amit kiegyensúlyozottnak tekinthetünk, ellentétben azokkal a növekedésekkel, amit az előző kormány idején itt-ott megszokhattunk, ami külső hitelfelvételekre épített, és ezeken keresztül átmenetileg érhettünk el akkor sikereket, de ezeknek a sikereknek mindig komoly ára volt, mert ezt eladósodás követte.

(15.50)

Most nem egy ilyen növekedéssel nézünk szembe, és ez a növekedés, ami ugye 5 százalék volt az utóbbi negyedévben, az Európai Unió országai között is egy nagyon dicséretes növekedés, végre az ország belső gazdasági tartalékaira épül. Ha 2010-re visszatekintek, és felidézek egy-két nagyon fontos gazdaságpolitikai lépést, ami a mai eredményeinket megalapozza, akkor nyilvánvalóan beszélhetnék az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetéséről, ami akkor nagyon nagy viharokat vert, ennek a személyi jövedelemadónak a 15 százalékra történt csökkentéséről, de ugyanilyen nagyon radikális gazdaságpolitikai lépés volt a társasági adók szintjén a társasági adónak a 9 százalékra történő csökkentése. Jó ideje dinamikus bérnövekedésekről adhatunk számot egy alacsony infláció mellett, ezek nyilvánvalóan örvendetes elmozdulások, és mindezekkel tudjuk finanszírozni azokat a társadalompolitikai lépéseket, amelyek közül a legfontosabb számunkra a családpolitikai intézkedéscsomag.

Éppen ezért kérdezem az államtitkár urat, hogy ha ismerjük is az elfogadott költségvetést, és látjuk az adópolitikai irányokat, mégis mik azok az intézkedések, amelyeket az államtitkár úr kiemelne ezek közül, amelyek a jövő évben várhatók, és amelyek garanciát adhatnak arra, hogy ez a gazdaságpolitikai sikeresség folytatódjon, és ezen keresztül finanszírozni tudjuk társadalompolitikai elképzeléseinket is. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  86  Következő    Ülésnap adatai