Készült: 2020.07.12.05:23:12 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

122. ülésnap (2020.04.27.), 40. felszólalás
Felszólaló Dr. Hargitai János (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:04


Felszólalások:  Előző  40  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HARGITAI JÁNOS (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Ez az országgyűlési hét ennek a harminc évnek a jegyében is telik azzal, hogy a hét végén is az első szabadon választott Országgyűlésre fogunk emlékezni. Én a megszólalásomban is elsősorban gazdaságpolitikai kérdésekkel foglalkozva kívánok visszatekinteni erre a harminc évre. Ennek apropóját az adja, hogy egy soha nem látott válsággal kell megküzdenünk, ami egy egészségügyi válság, egy vírus pusztítja a világot. Sokat nem tudunk még róla, bár az orvosok megfeszített módon dolgoznak a vírus ellen, de ennek gazdasági kihatásai is vannak.Azt gondolom, hogy amikor itt a parlamentben erről az egészségügyi helyzetről, a vírus pusztításairól beszélünk, akkor nekünk illene visszafogottnak lennünk, hisz itt orvosi, orvosszakmai kérdésekről van szó, itt az orvosok viszik a prímet, a nővérek viszik a prímet, megjegyzem, nagyon jól is teljesítenek. A mi feladatunk az lenne a válságnak ebben a metszetében, hogy összefogást hirdessünk, hogy erősítsük a kormány törekvéseit, és egységet sugározzunk.

Ehelyett én azt látom, hogy az ellenzék, persze ilyen a természetrajza, megtesz mindent azért, hogy rombolja a kormány intézkedéseit, hogy bizalmatlanságot szítson, és a válság utáni időkre készülve az önmaga politikai céljainak megágyazni kíván.

(12.20)

A közvélemény-kutatási számok persze nem azt jelzik, hogy ezt sikeresen teszik, de tegyék.

De ha már a válság gazdasági hatásairól van szó, akkor itt persze érdemben beszélhetünk, hiszen 30 év alatt ilyet már megéltünk. Kettőt mindenképpen, amelyikre mindannyian emlékezünk, még Tordai Bence is, akinek  és a mögöttük lévőknek  politikai tőkéje csak annyi van, amennyi a torkában van, a hangja, és azon keresztül leckéztet itt minket, hogy hogyan kellene egy gazdasági válságot kezelni. Az a kettő válságkezelés, amelyre biztosan mindenki emlékszik itt a parlamentben és a magyar közvéleményben: 1995, Bokros-csomag, ekkor csúcsosodik, erről majd még beszélni fogok néhány szót; és 2008, ezt önök úgy szokták mondani, hogy a gazdasági világválság megérintette az országot. Hozzá szoktam mindig tenni, persze mi ennek rendesen megágyaztunk, hogy ez a világválság majdnem elsöpörje az országot, tehát mindannyiunkat.

Érdekes helyzet az, hogy önök ennek a 30 évnek elsősorban az elején kormányoztak, mindig megvolt az a lehetőségük, hogy megágyazzanak ezeknek a válságoknak, sőt létrehozzák ezeket a válságokat, mert ha a Bokros-csomagra akarok utalni, akkor persze jól tudjuk, hogy nem az Antall-kormány ágyazott meg ennek, a Bokros-csomag egy következmény, de a válságot igazán a szocializmus összeomlása és a rendszerváltás hozta. A 2008-as válságot pedig az a lehetetlen gazdaságpolitika, amit a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormány követett, ami gyakorlatilag abból állt: vegyük fel a világ minden pénzét, mások pénzét, a külföldiek pénzét, azzal vásároljunk magunknak népszerűséget, és ha persze elfogy ez a pénz, akkor majd jön egy másik kormány, és megoldja ezt a helyzetet. Ez mindig az Orbán-kormányra várt. Így volt ez a Bokros-csomag után is, az Orbán-kormánynak akkor volt négy éve a válság kezelésére. Megjegyzem, ezt sikeresen tette, az államadósságot lehoztuk a csillagokból. És utána jön megint a szocialista kormány, és megcsinálja az ellenkezőjét.

Azt látom, hogy az önök válságkezelési technikája egy dologra jó: társadalmi képük nincs, igazán nem is tudják, hogy mit akarnak csinálni, hogy az országot honnan hova akarják eljuttatni, ezért nem is tudnak jó döntéseket hozni. Társadalmi vízió, filozófia nélkül ez nem megy, és azzal a fajta alázattal, ami önökben van; és ez az alázat csak arra terjed ki, hogy a nemzetek feletti erőközpontok gondolatait minden módon végighajtani ebben az országban, és az ő gondolataikat megvalósítani, legyen ez IMF, legyen ez Európai Bizottság vagy a DK által most már képviselt európai egyesült államok víziója.

Ezzel szemben mi azt mondjuk  és az Orbán-kormány ezt bizonyította , munkaalapú társadalmat kell építeni, családtámogatási rendszert kell működtetni, nemzetben, Kárpát-Európában kell gondolkodni, és még egy válságot is ezekben a dimenziókban kell kezelni. Ezt 2008-ban sikerrel tettük, és azt gondolom, ha ezt a gondolkodási irányt tartjuk ennek a válságnak a kezelése kapcsán, akkor most is sikeresek lehetünk. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:  Előző  40  Következő    Ülésnap adatai