Készült: 2020.07.12.19:35:34 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

113. ülésnap (2020.03.23.), 128-130. felszólalás
Felszólaló Dr. Hargitai János (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:11


Felszólalások:  Előző  128 - 130  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HARGITAI JÁNOS (KDNP): Igen.

ELNÖK: Igen. Hargitai János képviselő urat illeti a szó.

DR. HARGITAI JÁNOS (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A gazdaságvédelmi akcióterv munkájáról szerettem volna önt kérdezni, szerettem volna önt megszólítani. Ezt meg is teszem, de az élet mindig felülírja az elképzelésinket egy ilyen válsághelyzetben, amiben most az ország van. Az ember nyilvánvalóan polgármesterekkel, orvosokkal, többek között a mohácsi kórház vezetőjével is egyeztet, és érdeklődik az eszközellátás kapcsán. A velük való beszélgetés kapcsán tudom, hogy nem ideális a helyzet. Ezt sosem állítottuk, ugyanakkor örvendetes az, hogy ma már Keletről, Kínából eszközöket tudtunk beszerezni.

Azt gondolom, egyetérthetünk miniszterelnök úr mai okfejtésével, amiben ezeknek az eszközöknek az eljuttatását jelentette az egészségügyben dolgozó legveszélyeztetettebb munkakörben lévő dolgozókhoz. Azt gondolom, hogy ez ennek a krízishelyzet kezelésének a legfontosabb eszköze. Ugyanakkor azt is remélem, hogy persze túl leszünk ezeken a szorító gondokon, és ezért nagyon fontos az, hogy mi az, amit a kormány tenni tud, milyen irányokat céloz meg a magyar gazdaság jövőbeni működőképessége kapcsán.

Örvendetes, hogy eddig a magyar gazdaság az elmúlt években akár 5 százalékkal is növekedni tudott. Amikor megterveztük a folyó évi költségvetést, akkor nem ilyen helyzetre készültünk. Ez a veszélyhelyzet, ami a koronavírus támadása kapcsán létrejött, nyilvánvalóan minden gazdaságpolitikai törekvésünk újragondolását is feltételezi.

Ezért kérdezem államtitkár urat, hogy mi a kormány gondolkodásának iránya a gazdaságpolitikai kérdések kapcsán. Milyen mozgáslehetőséget lát az idei költségvetésben ennek a nehéz helyzetnek a finanszírozására, és a jövő évi költségvetésben milyen irányt vesz a kormány? Köszönöm.
Felszólalások:  Előző  128 - 130  Következő    Ülésnap adatai