Készült: 2020.07.12.00:00:54 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

107. ülésnap (2020.02.24.), 79. felszólalás
Felszólaló Dr. Hargitai János (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:06


Felszólalások:  Előző  79  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HARGITAI JÁNOS (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az elmúlt tíz évben számos nagy horderejű gazdaságélénkítő és köztehercsökkentő intézkedést hozott a kormány. Ennek eredményeképpen ma azt mondhatom, hogy Magyarországon érdemben gazdaságépítő munka folyik. A Kereszténydemokrata Néppárt frakciója nevében is gondolom, hogy együtt lehetünk büszkék az ország gazdasági teljesítményére. Hol vannak már azok az idők, amikor az IMF hitelét nyögtük, amikor az államadósság és a költségvetési hiány az egekbe szökött? Hol vannak már a rossz gazdálkodást folytató évek? Hol van már az az időszak, amikor a munkanélküliség az egekben volt?! Most azt mondhatom, hogy folyamatosan nőnek a bérek, a foglalkoztatottság 70 százalék feletti, a munkanélküliségi ráta 3,4 százalék alá csökkent, a társasági adó az Európai Unióban a legkisebb mértékű, a személyi jövedelemadó is a harmadik legalacsonyabb szinten van.

(15.30)

A foglalkoztatás számára kedvező a gazdasági környezet, a kisvállalkozásokra is kedvező feltételek vonatkozhatnak. Ennek összegzéseként talán ki lehet jelenteni azt, hogy hosszú ideje stabil politikai és gazdasági környezet veszi körbe a magyar vállalkozásokat. Ez egyben kedvez a vállalkozásoknak, és vonzza a nemzetközi befektetőket is.

Tisztelt Államtitkár Úr! Ha a KSH adatait vizsgáljuk, akkor azt látjuk, hogy 2019-ben 4,9 százalékkal nőtt a GDP. Ha az Eurostat adatait vizsgáljuk, akkor azt állapíthatjuk meg, hogy európai összevetésben is első helyen áll ez a növekedés. Az euróövezettel szemben 3,7 százalékos, a teljes EU-val szemben 3,4 százalékos a magyar gazdaság növekedési többlete. Ez messze meghaladja azokat a célokat, várakozásokat, amiket a kormány mindig is elvárna önmagától, ezt a 2 százalékos növekedési többletet. Ugyanakkor azt is látjuk, államtitkár úr, hogy az eurózóna növekedése lassul, egy stagnáló környezetre kell felkészülnünk. Éppen ezért joggal vetődik fel bennünk, hogy azok az eredmények, amiket eddig magunknak tudhatunk, tarthatóak-e.

Kérdezem ezért az államtitkár urat, hogy ön minek értékeli, hogyan értékeli a 2019-es 4,9 százalékos növekedést. Hogyan tekint az eurózóna és az európai gazdaság növekedésére, hogyan értékeli azt? És ami a legfőbb kérdés: milyennek látja a magyar gazdaság növekedési kilátásait az elkövetkezendő időszakban? (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  79  Következő    Ülésnap adatai