Készült: 2020.10.26.02:26:42 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

221. ülésnap, 97. felszólalás
Felszólaló Kékkői Zoltán József (FKGP)
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 1:50

Felszólalások:  <<  97  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KÉKKŐI ZOLTÁN földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az állategészségügyről szóló 1995. évi XCI. törvény módosítását ez év májusában fogadta el a tisztelt Ház.

A törvény az EU elvárásainak megfelelően megteremtette a hatósági és magán-állatorvoslás szétválasztásának a lehetőségét, így mód nyílt arra, hogy ennek szellemében az állategészségüggyel kapcsolatos miniszteri rendeletek átdolgozásra kerüljenek. Szándékaink szerint ez év végére 35 miniszteri rendeletben szabályozzuk a jogharmonizációban vállalt, állategészségügyet érintő európai uniós előírásokat.

A szabályozás során kiemelt fontossággal kezeljük az állatok, illetve állati eredetű termékek forgalmazásával kapcsolatos előírásokat; a jelenleg hatályos állat-egészségügyi szabályzat ezen fejezetei teljes egészében átdolgozásra kerülnek.

(13.40)

 

Változtatni kívánunk a belföldi állatszállítás gyakorlatán, amelyre képviselő úr kérdése feltételezhetően vonatkozik, vagyis vonatkozott, azaz hogy jelenleg állatot vágóhídra csak hatósági állatorvosi bizonyítvánnyal lehet szállítani. A készülő és az év végén hatályba lépő miniszteri rendelet ezt a kettősséget megszünteti, belföldi vágóhídra történő szállítás esetén a jövőben elegendő lesz az állatállományt ellátó magán-állatorvos igazolása.

Élelmiszer-biztonsági és járványügyi szempontból ez semmilyen veszélyt nem jelent, hiszen az állatforgalmazás feletti állat-egészségügyi szakmai felelősség így is biztosított.

Köszönöm. (Taps a kormánypárti képviselők padsoraiban.)

 

Felszólalások:  <<  97  >>    Ülésnap adatai