Készült: 2020.03.30.11:50:16 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

22. ülésnap (2010.07.06.), 128. felszólalás
Felszólaló Nógrádi Zoltán (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:18


Felszólalások:  Előző  128  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

NÓGRÁDI ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Csatlakozni szeretnék Kontur Pál képviselő úrhoz, aki azt mondta, hogy ez a törvénycsomag sok helyen és sok esetben viselhetőbbé, kezelhetőbbé teszi az életviszonyokat, a gazdálkodói viszonyokat, reményt keltő változásokat indít be közállapotainkban.

Szeretnék egy kisadó eltörlése kapcsán köszönetet mondani a kormánynak, ez pedig a vízgazdálkodási társulatok számára befizetendő földhasználói és gazdálkodói járulék eltörlésének a kérdése. Ez különösen az Alföldön, a homokhátságon komoly feszültséget jelentett az elmúlt időszakban, és azt bizonyította az aszályos időszakban éppúgy, mint a belvizes időszakban, hogy a vízgazdálkodás rendszerét alapvetően át kell alakítani. Ennek az irányítási, felelősségi, ellenőrzési rendszerét is meg kell változtatni, és ezzel együtt a finanszírozási, adóztatási viszonyain is módosítani szükséges. Ez a törvényjavaslat lehetőséget teremt arra, hogy a gazdálkodók, földhasználók mentesüljenek e plusz adóteher alól, amelyet minden évben fizetniük kellett, és ha nem sikerült ezt beszedniük a társulatoknak, akkor a települési jegyzőknek közadók módjára kellett ezt behajtani, jelentős feszültséget teremtve ezzel a helyi közigazgatásban.

Ezzel együtt is, még ezen szigorítással együtt is mintegy 50 százalékos volt csak ezeknek a társulati tagdíjaknak vagy hozzájárulásoknak a beszedési aránya, ami azt mutatja, hogy az egész rendszer jelentős mértékben sérti a jogkövetés, a jogbiztonság és az értékarányosság elvét is. Nos, a következő évtől kezdődően az lenne a cél, hogy a vízgazdálkodás problematikája - akár a vízpótlás, akár a vízelvezetés problematikája - arányos módon állami és magánterhek vonatkozásában úgy oszoljon meg, hogy az értékarányosság elve érvényesüljön. Tehát aki ebben részt vesz, aki ennek a gazdasági hasznait élvezi, az fizessen (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), míg azoknak, akik ehhez nem tudnak hozzájárulni, ne kelljen ezt az adót fizetniük.

Hozzá kell tennem azt is, hogy ez a jogszabály nem a vízgazdálkodási társulatok ellen szól, hanem jóval inkább az átláthatóság elvét fogja követni.

Köszönjük a kormánynak az előterjesztést, köszönöm a szót. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  128  Következő    Ülésnap adatai