Készült: 2020.04.10.05:52:04 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

202. ülésnap (2012.06.14.), 200. felszólalás
Felszólaló Nógrádi Zoltán (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  200  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

NÓGRÁDI ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Egyetértek vele, nagyon fontos kérdés, és a pontos meghatározás szempontjából éppen a törvény adja meg a garanciát egy végrehajtási rendeleten keresztül, amely pontosítani fogja azt a költségstruktúrát, amely elfogadtatható a vízi közművek szolgáltatási díjainak meghatározásával. Igen, képviselő úr, azért van ebben a helyzetben káosz, mert egyes önkormányzatok elszámolnak víziközmű-szolgáltatásként fürdőfönntartást, elszámolnak településüzemeltetést, egy csomó olyan költség érvényesül a víziközmű-szolgáltatásban, ami nem konkrétan a víziközmű-szolgáltatáshoz kötődik. Ebben tiszta rendszert, tiszta képet vág ez a törvény és a hozzá kapcsolódó végrehajtási rendelet, meghatározza, hogy mely költségek azok, amelyek a vízi közműhöz kapcsolódnak, és csak ezek lesznek érvényesíthetőek a díjakban. Így hát jó néhány önkormányzat esetében vagy jó néhány terület esetében költségcsökkentésre kell és lehet számítani.

Azzal viszont egyetértek, hogy külön szabályt kell alkotni azokra a településekre, ahol beruházások zajlottak le, és a beruházások költség-haszon elemzésében amortizációs többletet kell képezni ezen beruházások megtérülésére. Ezt tudja a jogalkotó is, tudja az előterjesztő is, és erre vonatkozóan a végrehajtási rendeletnek külön szabályokat kell érvényesíteni, hiszen ezek az európai uniós források odaítélésének egy sajátságos szempontját jelentik.

Tehát még egyszer szeretném rögzíteni: úgy gondolom, hogy most válik igazából szabályozottá a díjmegállapítás költséghátterének a pontosítása, hiszen most rögzítésre kerül, hogy melyek azok a költségtényezők és költségelemek, amelyek a víziközmű-szolgáltatáshoz kapcsolódnak, kizárja a keresztfinanszírozást, és ebben a költségmeghatározásban, ennek a tematikájában természetesen az erre vonatkozó díjmegállapítás is érvényesíthető. Tehát azokon a területeken, ahol olyan költségek kerültek elszámolásra, amelyek nem kapcsolódnak a vízi közműhöz, azokat a költségelemeket a későbbiekben nem lehet elszámolni. Ez egy díjcsökkenésnek kell hogy a következménye legyen. Köszönöm.
Felszólalások:  Előző  200  Következő    Ülésnap adatai