Készült: 2020.01.24.03:57:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

322. ülésnap (2013.11.11.), 206. felszólalás
Felszólaló Dr. Gulyás Gergely (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Expozé
Videó/Felszólalás ideje 1:44


Felszólalások:  Előző  206  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GULYÁS GERGELY (Fidesz), a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az új alaptörvény elfogadásával átalakult, Magyarországon most már az információ szabadságát külön hivatal védi, hatékony hatósági jogkörökkel, nem pedig ombudsman felelős a területért. A korábbi széttagozódott ombudsmani rendszert az egységes Alapvető Jogok Biztosának Hivatala váltotta föl.

Ugyanakkor az elmúlt másfél év tapasztalatai alapján bizonyos finomításokat indokolt megtenni. Nem szeretnék abba a helyzetbe kerülni, mint amibe a Magyar Szocialista Párt került a Tavares-jelentés kapcsán, ezért nem titok, hogy ez az előterjesztés az alapvető jogok biztosának hivatalával egyeztetetten készült. Ennek megfelelően a hatásköröket érdemben nem módosítja, de bizonyos hatásköröket a korábbinál részletesebben tárgyal. És szerintem fontos és ésszerű javaslat, hogy a jövőben az alapvető jogok biztosának helyettese szószólói címet használhat. A magyar nyelv szabályaival ellentétes, hosszú és bonyolult elnevezés helyett ez mind belföldön, mind pedig a nemzetközi kapcsolatokban fontos lehet. Azt reméljük, hogy ennek a módosításnak az elfogadásával az ENSZ-nél is a lehető legmagasabb fokú emberijog-védő szervezetek kategóriájába tud kerülni az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, és a helyettesek is a mostaninál is hatékonyabban tudják feladatukat ellátni.

Miután a bizottsági vitában valamennyi frakció a javaslatot támogatásáról biztosította, őszintén remélem, hogy ez a szép egység itt az Országgyűlésben is fennmarad. Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  206  Következő    Ülésnap adatai