Készült: 2020.10.21.23:30:50 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

279. ülésnap, 176. felszólalás
Felszólaló Dr. Fónagy János (Fidesz)
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 1:51

Felszólalások:  <<  176  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Mint említette, a vasúti pálya rekonstrukciója megkezdődött. (Dr. Józsa István: Megkezdődött?) A MÁV Zrt. tavaly teljes felépítménycserét hajtott végre Mezőzombor és Bodrogkeresztúr között, mintegy 6 kilométer hosszban. (Dr. Józsa István: Nem tudta a képviselő, hogy megkezdődött?) A tervek szerint a munka '14-ben folytatódik Olaszliszkáig további 12 kilométeres szakaszon, ahonnan folyamatosan halad tovább az egész vonalon.

(16.20)

Tekintettel arra, hogy a vasútvonal felújítására jelenleg nem állnak rendelkezésre európai uniós források, a vasútvonal rekonstrukciója csak a MÁV üzleti tervében meghatározott ütemben haladhat. A munkavégzés ütemét a Szajol-Püspökladány vasútvonal fejlesztésének előrehaladása is befolyásolja, mivel a beépítendő anyagok - keresztaljak, sínek - nagy részét az innen kikerülő anyagok alkotják.

A Mezőzombor-Sátoraljaújhely vasútvonalon megkezdett pályafelújítás a később elvégzendő villamosítási munkákat is tartalmazza és megalapozza. A MÁV Zrt. fejlesztési tervei között ugyanis egy olyan komplex munka elvégzése is szerepel, amely a biztosítóberendezés cseréjével, új távközlési hálózat és az utastájékoztató rendszer kiépítésével együtt a vasútvonal villamosítását is tartalmazza. A tervek szerint a következő hétéves fejlesztési ciklusra vonatkozó közlekedési operatív programban elindítunk egy, a regionális vasúti elérhetőség és energiahatékonyság javítását célzó intézkedéssorozatot, amelynek keretein belül európai uniós támogatással ennek a vasútvonalnak a villamosítása is megtörténhet.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Felszólalások:  <<  176  >>    Ülésnap adatai