Készült: 2020.10.29.23:50:53 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

279. ülésnap, 174. felszólalás
Felszólaló Dr. Hörcsik Richárd (Fidesz)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:07

Felszólalások:  <<  174  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HÖRCSIK RICHÁRD (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! A Mezőzombor-Sátoraljaújhely vasútvonal ügye nem tegnap íródott. Évtizedes problémáról van szó, amelynek tartós rendezése, úgy gondolom, nem várhat tovább.

A rendszerváltás időszakában a két sínpárból sajnos egyet megszüntettek, majd az oly népszerű, úgynevezett hegyközi és bodrogközi kisvasutat is megszüntették. Az itt élő mintegy százezer ember nagy része lassan kénytelen volt személyautót vagy buszközlekedést választani. Sajnos, azóta a vonalak villamosítása mindmáig elkerült ezt a szakaszt, hiszen a szűkös források nem tették lehetővé, hogy olyan útvonalat fejlesszenek, amelyik nincs rajta az európai közlekedési folyosón. Így sajnos még uniós összegeket sem lehetett a fejlesztésre fordítani.

Tisztelt Államtitkár Úr! Sajnos, a közútjaink állapota is erősen leromlott, uniós csatlakozásunk óta a schengeni határok életbelépését követően megtöbbszöröződött a szlovák-ukrán határ menti kamionforgalom. Úgy gondolom, hogy a térség idegenforgalma, gazdasági fejlődése, a diákok iskolába járása és számos terület indokolja az említett vasútvonal teljes felújítását és villamosítását. Sajnos, a mindennapjainkban érzékeljük ennek hiányát, hiszen az úgynevezett ütemes menetrend gyakori pontatlansága miatt a szerencsi állomáson átszállásra kényszerített utasaink rengeteget bosszankodnak, lekésik a csatlakozást.

Tisztelt Államtitkár Úr! Örömmel vettük, hogy ebben az évben a MÁV végre elkezdte a pályamunkálatokat, a sínpár egyes szakaszainak a felújítását. Örülünk a kezdeti lépésnek, hiszen már-már az utazósebesség drasztikus csökkenésének a veszélye is fenyegetett. Úgy gondolom azonban, hogy a fent említett problémákra ez csak tüneti kezelésként szolgálhat.

Tisztelt Államtitkár Úr! Tolmácsolva a Zemplénben élők évtizedes kérését, kérdezem államtitkár úrtól, hogy mikorra várható a Mezőzombor-Sátoraljaújhely vasútvonal teljes felújítása és villamosítása. Várom megnyugtató válaszát. (Szórványos taps a Fidesz padsoraiból. - Dr. Józsa István tapsolva: Jó kérdés!)

Felszólalások:  <<  174  >>    Ülésnap adatai