Készült: 2020.08.13.13:37:33 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

231. ülésnap, 168. felszólalás
Felszólaló Varju László (MSZP)
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:14

Felszólalások:  <<  168  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VARJU LÁSZLÓ nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselő Úr! Az Új Magyarország fejlesztési terv keretében 2009. október 8-áig több mint 15 300 darab sikeres projektet bonyolítottak le, ez 515 milliárd forint kifizetéssel járt együtt. Hazánk időarányosan az uniós támogatások 89 százalékát lehívta, s így ezzel minden ország előtt vezetünk. Mindez, képviselő úr, nem azt mutatja, hogy a kormány vagy az állami vállalatok akadályokat gördítenének a pályázó vállalkozások vagy önkormányzatok elé. A kormány pontosan az akadályok és nehézségek felszámolása érdekében dolgozik önnel együtt, és ennek érdekében az elmúlt időszakban számos intézkedés történt. Ebbe beleérthetjük az automatikus pályázati rendszer bevezetését, és azt gondolom, ez sokak számára sok kellemes percet is okozott. Az intézkedések mellett jelentősen egyszerűsödött maga a pályázati rendszer, az előleglehívástól, annak megemelésétől kezdve a szerződéskötés gyorsításáig vagy a teljesítések kifizetésével együtt is.

A pályáztatók, az állami vállalatok és a pályázók között azonban értelemszerűen felmerülnek vitás kérdések az egyes projektek kapcsán. Ezek mielőbbi megoldása érdekében számos egyeztetést kezdeményeztem magam is az érintettek között az elmúlt időszakban. Az siker, hogy ezek az egyeztetések rendre a problémák rendezésével jártak együtt, és ezzel a projektek a következő szakaszba léphettek át.

Tisztelt Képviselő Úr! Egyidejűleg azonban azt is el kell mondanom, hogy önmagában nem csak az intézményrendszer vagy az önkormányzati hivatal nagyon jó szereplése szükséges ahhoz, hogy ezek a projektek sikeresek legyenek, fontos, hogy a pályázók önmagukban projektgazdaként eleget tegyenek minél több és minél inkább a projektben szereplő feladatuknak, így azután ennek az eredménye lehet az is, hogy például Nagykőrösön több mint 1,2 milliárd forint eredményhez jutottak. Kívánom önnek és másoknak is, hogy ez a továbbiakban is sikerüljön.

Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

Felszólalások:  <<  168  >>    Ülésnap adatai