Készült: 2020.09.22.11:56:51 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

138. ülésnap (2004.03.31.), 115. felszólalás
Felszólaló Gazda László (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó Gazdasági bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 3:33


Felszólalások:  Előző  115  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GAZDA LÁSZLÓ, a gazdasági bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A gazdasági bizottság a J/6899. számú, a kis- és középvállalkozások 2002. évi helyzetéről, gazdálkodási feltételrendszeréről szóló beszámolót megvitatta, és 12:8 arányban azt ajánlja az Országgyűlésnek, hogy miután a beszámoló alkalmas a vitára, azt vitassa meg és fogadja el.

A gazdasági bizottság úgy ítélte meg, hogy a kormány eleget tett az Országgyűlés 43/2003. (IV. 16.) számú határozatában foglaltaknak, teljesítette azokat a feladatokat, amelyeket számára az Országgyűlés megfogalmazott.

 

(15.40)

A gazdasági bizottság többségi véleményét alkotók úgy ítélték meg, hogy a beszámoló alapos helyzetelemzést adott, amely alkalmas következtetések levonására ad lehetőséget, így megállapítható, hogy a vállalkozások működési feltételei javultak: a beruházási adókedvezmény és a hitelkamatokhoz kapcsolódó kedvezmény mérsékelte a kisvállalkozások adóterheit; az egyszerűsített vállalkozási adó láthatóvá tette a rejtett gazdaság egy részét, javult az adórendszer átláthatósága, kiszámíthatósága.

A finanszírozási konstrukciók és lehetőségek sokszereplősek, továbbra is bonyolultak, nem kellően átláthatók; a négylépcsős hitelprogram alsó két sávjának, a midihitelnek és a mikrohitelnek a szétválasztása nem biztos, hogy indokolt volt. Indokolt viszont a mikrohitelprogram működtetésének újbóli decentralizálása és a folyósítási feltételek módosítása; itt a többségi vélemény elsősorban a hitel nagyságának emelésére gondolt. A program hatékonyabb működtetése és az üvegzsebtörvényből fakadó kötelezettségek miatt át kell gondolni, jó helyen van-e a mikrohitelalapok kezelői joga.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium “Az Európai Unió házhoz jönö szakmaspecifikus, 150 kistérséget érintő rendezvénysorozatával, kiadványaival jelentős segítséget nyújtott a kisvállalkozások részére az uniós felkészülésükhöz. A minimálbér adómentessé tétele, az új adó- és adóalap-kedvezmények, a gyorsított amortizáció lehetővé tétele, az egyre kiszámíthatóbb adópolitika kialakítása a hazai kis- és középvállalkozások versenyképességét javította.

A következő időszakban, úgy ítélték meg a gazdasági bizottság többségi véleményét kialakítók, kiemelt cél az esélyegyenlőség javítása; az átlagosnál nagyobb támogatáshoz kell jutnia a hátrányos helyzetű térségek vállalkozásainak; a támogatások odaítélését egyszerűbbé, átláthatóbbá kell tenni; végül: a pályázati rendszer normatívvá tételével a támogatási programok feltételrendszerében a programok hatékonyságát is célszerű mérni.

Összefoglalva: a gazdasági bizottság többségi véleményét megfogalmazók arra kérik az Országgyűlést, hogy a beszámolót vitassa meg és fogadja el.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  115  Következő    Ülésnap adatai