Készült: 2020.01.29.18:33:48 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

174. ülésnap (2008.11.07.), 114. felszólalás
Felszólaló Hajdu László (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  114  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HAJDU LÁSZLÓ (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! 6 óra 32 perc van ennek a törvénynek a megvitatására. Én annak a bőségét látom itt, hogy túl nagy az idő ahhoz, hogy tudjunk érdemi dolgokat mondani. Hogy kitöltsük ezt a 6 óra 32 percet, beszélünk mindenről. Valahogy el kell tölteni ezt a napot, hiszen ennyi idő van rá, nem vihető egyik napról a másikra át a meglévő idő. Ezért mindenkinek minden eszébe jut. Csak ha valaki hallgat vagy néz bennünket: a költségvetést megalapozó törvényről vitatkoznánk természetesen, de egészen mást, mindenfélét, ami eszünkbe jut, mindent el lehet itt mondani. Ez a magyar parlament, olyan, mint a Hyde Park, kiállok, és azt mondok, amit akarok.

Tulajdonképpen a költségvetést megalapozó törvény nem másról szól, mint magának a költségvetésnek arról a tételéről, ami egyik oldalról biztosítja a bevételeket, a másik oldalról pedig megmondja, hogy milyen kiadások lehetnek, illetve a hiányt rögzíti, hogy az milyen határok között lehet, és milyen ára van ennek a hiánynak. Erről van szó ezekben a törvényekben, és bárhol, ahol költségvetést készítenek, mindenhol számításba kell venni, hogy milyenek a bevételi lehetőségeink, hogy tudjuk azt elérni, és ennek megfelelően mit tudunk finanszírozni a kiadási oldalon. Ha ezt itt nem értjük együtt, akkor persze elkezdünk mindenféléről beszélni. Ezt a parlamentben meg lehet tenni, de például egy önkormányzatban nem lehetne megtenni, mert attól nem működne a kerület, vagy nem működne az a település, legyen az kicsi vagy nagy, város vagy falu.

Tehát nekünk a szakmaiság igényével - az előbb egy idézetet mondott az elnök úr - kell hozzászólni, és ha nem úgy írták le a szakértők azokat a sorokat, ami a szakmaiság igényének megfelel, próbáljuk itt egymást figyelni, és így hozzászólni. Ennyi lett volna a gondolatom.

Köszönöm. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  114  Következő    Ülésnap adatai