Készült: 2021.04.10.23:25:39 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

250. ülésnap (2002.02.04.), 24-26. felszólalás
Felszólaló Dr. Hende Csaba
Beosztás igazságügyi minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:21


Felszólalások:  Előző  24 - 26  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HENDE CSABA igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. (Hangosítás nélkül kezdi felszólalását.)

 

ELNÖK: Egy kis türelmet kérnék még, államtitkár úr, át kell állítani a gépet.

 

DR. HENDE CSABA igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! "A tavaszi ülésszak elé", szólt a cím - valóban tavasz van, az embernek sajnálatosan mégis azt kell (Közbeszólás az SZDSZ soraiból: Tél van!) észlelnie, hogy egyes álomszuszék macik még téli álmukat alusszák, és összekeverik az irányokat (Dr. Kis Zoltán: Szombaton kijött, te kis buta! A maci, bemondta a tévé!), és félálmukban botorkálva a Fővárosi Nagycirkusz helyett a Parlament épületébe találnak el. (Közbeszólások.)

A szót komolyra fordítva, sajnálatosnak tartom, hogy a Szabad Demokraták Szövetségének ismételten nem sikerült semmilyen pozitív, a jövőről szóló üzenetet megfogalmaznia. (Közbeszólás az SZDSZ soraiból: Nem pozitív az adócsökkentés? Te szeretnéd emelni?) Pedig azt hittem, hogy ezt a kiemelkedő alkalmat, a tavaszi ülésszak első napját, megragadják, és le fognak térni a szokott (Dr. Kis Zoltán: Nem volt még elég?) botrányhajhászó gondolati vakvágányokról.

Szeretném önnek figyelmébe ajánlani, tisztelt frakcióvezető úr, Thomas Mannt, aki Mario és a varázsló című örökbecsű művében így fogalmazott: (Dr. Kis Zoltán: Majd bezúzzák, a Csurkával lesznek együtt! - Csurka István nevet.) "nem akarásból lelkileg megélni nem lehet". Hát igen, tagadásból jövőt építeni valóban nem lehet. (Dr. Kis Zoltán közbeszól.)

Sajnálatosnak tartom, hogy a legalpáribb, legolcsóbb másodosztályú kabaré nyelve az ön felszólalásával beköltözött ebbe a Házba (Közbeszólás az SZDSZ soraiból: De legalább tud beszélni!), de engedje meg, hogy "amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten", én is így folytassam. (Kuncze Gábor és dr. Kis Zoltán közbeszól.) Ha önnek már meleg tömlőre van szüksége, akkor az elég sajnálatos.

Ami pedig a halálos ölelést illeti (Derültség az MSZP és az SZDSZ soraiban.), azért jó lesz számba vennünk, hogy például Szombathelyen az SZDSZ és az MSZP már megkötötte a nagy egyezséget: kölcsönösen visszaléptették képviselőjelöltjeiket már az első forduló előtt. (Szalay Gábor közbeszól.) Lám csak, összekapaszkodik a két hajótörött (Közbeszólás az SZDSZ soraiból: Közjegyzővel hitelesítik az aláírásokat!), összefognak az esélytelenek!

Ezzel a lépésükkel újfent bizonyságot tettek arról, igen tisztelt Kuncze Gábor képviselő úr, amit '94 előtt még csak sejthettünk, azóta már mindnyájan jól tudjuk: összenő az, ami összetartozik. (Közbeszólás az SZDSZ soraiból: És eltűnik, mint az MDF!) Úgy látszik, most már nemcsak összenő, de egybe is olvad. (Szalay Gábor: Bezzeg az acélos MDF!) Vagy ha az SZDSZ szempontjából fogalmazzuk meg, akkor azt kell mondanunk, hogy beolvad, tisztelt képviselő úr. Így aztán megfontolandó (Bauer Tamás: Az MDF?), hogy az önök szavazóinak kire érdemes ezután voksolniuk, nem egyszerűbb-e egyből az MSZP-t választaniuk.

Ami azt illeti, hogy itt lenyúlások meg lopások vannak - hát igen, bennem is az a kérdés vetődött fel, amit a miniszterelnök úr már említett (Kuncze Gábor közbeszól. - Derültség az SZDSZ soraiban.): hogy is állunk a közbiztonsággal (Szalay Gábor: Szaporázd a nyelvcsapásokat, Csaba!), hogy is állnak a számok az ön egykori belügyminiszterségét összevetve a mai helyzettel? (Dr. Kis Zoltán: És a rendőrfőkapitányét, aki törzsőrmesterként szolgált alattunk?)

Kérem szépen, az ön utolsó esztendejében 457 ezer vagyon elleni bűncselekményt követtek el ebben az országban; 2000-ben 311 ezret. Tetszik érteni, 140 ezerrel kevesebben váltak vagyon elleni bűncselekmény sértettjévé és áldozatává!

A gépjárműlopások száma 1996-ban, amikor - ismétlem - ön a belügyminiszter, 17 ezernél is több. (Kuncze Gábor: Aztán kormányra kerültetek!) 2000-ben alig több mint 10 ezer - és sorolhatnám tovább. (Dr. Kis Zoltán közbeszól.) A közúti közlekedési balesetek száma - ha már a rendőrségnél tartunk - 20 ezer volt 1998-ban, és mindössze 17 ezer 2000-ben - 3 ezerrel sérüléses közlekedési balesetet követtek el.

Szóljunk egy kicsit a szervezett bűnözésről is! (Dr. Kis Zoltán: Besorozták a betyárokat, mint a Szegénylegényekben!) Tisztelt Kuncze Gábor Képviselő Úr! Emlékezünk mindnyájan, hogy az első robbantásos, utcai leszámolásos maffiagyilkosságot 1995-ben követték el ebben az országban, akkor, amikor ön volt a belügyminiszter. 1996-ban már 29 ilyen merényletet követtek el, 1997-ben pedig 46-ot. A felmérések és az adatok szerint az ön idejében 220-240 szervezett bűnözői alvilági csoport működött gyakorlatilag szabadon ebben az országban. Ránk hárult az a feladat, hogy ezeket kiszorítsuk ebből az országból (Közbeszólások az SZDSZ soraiból.), Szeva bácsitól Stecuráig. (Gyürk András: Úgy van!)

Tisztelt Képviselő Úr! Felrémlik bennem még egy kép, ahogy Prisztás Józseffel, az ugyancsak merénylet áldozatává vált maffiózóval mosolyognak egymásra egy képen. (Moraj a Fidesz soraiban.) Csak azt kérdezem magamtól, ha tudta ön, hogy Prisztás József kicsoda, akkor azért volt alkalmatlan belügyminiszternek (Dr. Világosi Gábor: Clodo!), ha nem tudta, akkor meg azért.

Az előbbi felszólalását csak úgy tudom értékelni, hogy ön ismét kormányzásra jelentkezik, ön ismét miniszter szeretne lenni, Kuncze Gábor képviselő úr. Megkérem, az isten szerelmére, gondolja meg mindnyájunk érdekében, fontolja meg ezt még egyszer!

Köszönöm szépen. (Derültség, taps a Fidesz és az MDF soraiban. - Molnár Róbert: Csak az 5 százalékot el kellene érni!)

 
Felszólalások:  Előző  24 - 26  Következő    Ülésnap adatai