Készült: 2021.06.21.11:07:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

180. ülésnap (2016.11.02.), 116. felszólalás
Felszólaló Dr. Lukács László György (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  116  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Új keletűen a köznyelv azokat a pénzeket nevezi az egészségügy védelmi pénzének, amelyeket a betegek adnak vagy éppen az orvosok fogadnak el a jobb ellátás reményében. Ez a védelmi pénz az egészségügy mindennapi korrupciója, közismert nevén a hálapénz.

Mára talán már közismert, hiszen a hálapénzzel kapcsolatos kutatásokból ez kiderült, hogy rég nem hálából, hanem kiszolgáltatottságból adják a betegek, illetve fogadják el reményeink szerint egyre kevesebben az orvosok azt. Az ilyen védelmi pénznek, azaz a hálapénznek komoly elutasítottsága van, az orvosok, betegek egyaránt 90 százaléka teljesen elutasító a jelenséggel kapcsolatban, sőt, ez is a kimutatásban szerepel, mindkét fél részére többségében megalázó is. A cél tehát nem lehet más a hálapénz vonatkozásában, mint teljesen felszámolni azt, és erről bizony beszélni kell, hogy hogyan, illetve mikor. Különösen azért is fontos lehetne felszámolni a hálapénzt, hiszen ez már nem a segítségért nyújtott hála, hanem a jelenlegi működése szerint a velünk együtt élő szocializmusnak az egyik maradványa.

A kormánnyal ellentétben a Jobbik nem azt akarja, hogy a hálapénz sok évet, esetleg évtizedet várva kikopjon a rendszerből, a Jobbik rövid időn belül megszüntetni kívánja azt. Persze kevesen veszik a bátorságot, hogy beszéljenek a hálapénzről, és kimondják, hogy cselekedni kell, pedig ha utánanézünk, orvosok és betegek egyaránt elutasítják, többségükben megalázónak tartják. Akkor miért ne mondhatnánk ki, hogy meg kell szüntetni? A megszüntetés pedig nem lóghat a levegőben. Így a megszüntetéshez az első lépés, több feltétel megvalósulása mellett, például egy sokkal komolyabb béremelés, a kórházi adósságok teljes megszüntetése vagy az orvosi hűbérviszonyok teljes felszámolása, tehát egy pluszlépés, egy valós és egy pontos, véges határidő megszabása lenne.

Mindezekre tekintettel kérdezem az államtitkár urat, tervezi‑e a kormány a hálapénz megszüntetését. Mikorra lehet az egészségügyben szedett védelmi pénzeket végleg megszüntetni? (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  116  Következő    Ülésnap adatai