Készült: 2021.06.16.18:43:27 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

173. ülésnap (2016.10.11.), 10. felszólalás
Felszólaló Dr. Lukács László György (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:07


Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A tegnapi nap elindult a 2016-os évre meghirdetett valódi nemzeti konzultáció második szakasza. A valódi nemzeti konzultációval a Jobbik ‑ szakítva a Fidesz, illetve a kormány konzultációs technikáival ‑ egy, a szakmai szervezeteket és a lakosságot egyaránt felkereső, figyelembe vevő, a véleményükre adó konzultációt készített elő.

A konzultáció első szakaszában a szakmai szervezetekkel folytattunk eredményes és sikeres konzultációt, amelyben megfogalmazódtak a három problémás területen azok a kérdések, amelyekből végső soron megszületett a valódi nemzeti konzultációnak a konzultációs íve. Így a második szakaszba érve a tegnapi napon, illetve a tegnapi nap óta a Magyar Posta 4,2 millió háztartás számára kézbesíti folyamatosan azokat az íveket ‑ amit itt láthatnak a kezemben ‑, amelyekben a benne található válaszborítékokat használva azokat megválaszolásuk után térítésmentesen, díjmentesen a lakosok vissza tudnak küldeni a Jobbik Magyarországért Mozgalom számára, és ezzel részt tudnak venni a valódi nemzeti konzultációban.

Mint ahogy említettem, a lakossági konzultációt megelőzően egy szakmai konzultációs szakasz volt, amelyben az egészségüggyel, az oktatással és a korrupcióellenes harccal foglalkoztunk, több tucatnyi civil és szakmai szervezettel konzultáltunk, több száz helyszínen, kórházakban, iskolákban, rendelőkben, illetve akár közterületeken is párbeszédet folytattunk nemcsak a lakosokkal, hanem szakmai szervezetekkel, intézményvezetőkkel, sőt félszáz lakossági fórumot is tartottunk ebben a témában. Ebben a kérdéskörben nemcsak a Jobbik országosan ismert politikusai vettek részt, hanem a helyi képviselők, illetve helyi személyek, helyi fontos véleményvezérek is.

Így tehát ebben a valódi nemzeti konzultációs ívben, amelyet 4,2 millió háztartás kap meg folyamatosan ezen a héten, 14 kérdésben, illetve egy kifejtős kérdésben, azaz 14 plusz 1 kérdésben nyilváníthatnak véleményt a lakosok, öt oktatási, öt egészségügyi és négy korrupcióval kapcsolatos kérdésben. Az egészségügyben például olyan taburól is beszélhetnek, eddig tabunak számító kérdésről is véleményt nyilváníthatnak, mint a hálapénz kérdése, de beszélhetnek arról is, valóban érzik-e, hogy a várólisták csökkentek, vagy teljesen máshogy érzik, mint ahogy a kormány azt beállítja, illetve amilyen színben azt feltüntetni kívánja.

Az oktatásügyben szintén egy olyan tabunak számító és talán a társadalom által kevésbé beszélt témában is véleményt nyilváníthatnak, mint a gyerekeknek a bentlakásos intézményben való elhelyezése, vagy például abban, hogy jó irányba halad-e egyáltalán az oktatáspolitikában a központosítás ügye.

A korrupcióval kapcsolatosan ‑ hiszen ez is az egyik legfontosabb és az embereket legjobban érintő és legjobban érdeklő téma ‑ véleményt nyilváníthatnak, hogy elegendőnek tartják-e a korrupcióval szembeni harcot, amit a kormány folytat, vagy éppen ezzel ellentétesen elégedetlenek azzal, és a kormánypártoknál a fejét felütő korrupcióval, így akár a Habonyokkal, Andy Vajnákkal, sőt a miniszterelnök saját köréhez kötődő korrupcióval miként kívánnak leszámolni, de olyan kérdésben is véleményt nyilváníthatnak, mint hogy például Magyarországon legyen-e a román mintára felállított, illetve aszerint működő korrupcióellenes ügyészség.

Úgy gondolom, ezek azok a kérdések, amelyekben mindenképpen a lakosság válaszát várjuk. De természetesen lehetőséget biztosítottunk egy olyan kifejtős kérdésre is, ahol ők ezen felül is felvethetnek egy problémát annak indokolásával és a válaszokkal együtt megjelölve.

Világosan látszik az is, hogy aki a valódi nemzeti konzultációban az ívek kitöltésével részt vesz, az nemcsak a konzultációban, hanem a Jobbik 2018-as választási programjának a megírásában is részt fog venni, s ezzel nemcsak a Jobbik valódi programalkotásához járul hozzá, hanem ahhoz is, hogy az egyetlen talpon maradt kormányváltó erőnek a kormányprogramjában részt vesz. Így hát arra kérünk mindenkit, és erre hívjuk fel a figyelmet ezúton is itt az Országház plénuma előtt, illetve nyilvánosságát felhasználva, hogy vegyenek részt a 14 plusz 1 kérdés megválaszolásában, nyilvánítson véleményt a lehető legtöbb lakos. A lakosság túlnyomó többsége ezt a három témát tartja talán a legfontosabbnak, legégetőbbnek, s ebben mindenkinek lehetősége lesz most részt venni.

Arra buzdítjuk az embereket, hogy a lehető legnagyobb számban küldjék vissza a tegnap óta kipostázott, illetve postázás alatt lévő íveket, és arra szólítjuk fel őket, hogy vegyenek részt az egyedüli kormányváltásra képes erő programírásában, vegyék saját kezükbe a sorsukat, vegyék saját kezükbe a sorsukat és mutassák meg, hogy bele tudnak szólni olyan fontos témák intézésébe, mint az egészségügy, az oktatásügy és a korrupcióval szembeni harc, hiszen ezen harcok mindennapjainak az alakításába a valódi nemzeti konzultáció íveit kihasználva most ők is beszólhatnak. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai