Készült: 2021.06.16.18:20:35 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

169. ülésnap (2016.09.26.), 48. felszólalás
Felszólaló Dr. Lukács László György (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:19


Felszólalások:  Előző  48  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY (Jobbik): Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Méltatlan helyzetben van (Zaj. - Az elnök csenget.) a mai, modernnek nevezett egészségügy, ugyanis egy hálapénznek nevezett jelenség falja fel a betegek és az egészségügyi dolgozók közötti bizalmi viszonyokat, mérgezi mindennapi működését. A hálapénz annyira a mai ellátórendszer része, hogy vannak olyan újságírók, akik tesztelik, hogy hogy lehet túlélni egy műtétet kórházi tartózkodás nélkül. De vannak fórumok, ahol betegek arra keresik a választ, hogy melyik orvosnak melyik kórházban mennyit illik, illetve éppen kötelező-e adni, mert sajnos ilyen is van: kötelező, sőt elvárt, előre tarifaként is megszabják. Sőt, kialakultak komoly üzletágak is a hálapénzre, amikor egyes orvosok úgy, hogy nem az intézmény dolgozói, csak azért mennek be dolgozni, műtéteket elvégezni, szüleszteni, hogy éppen megkaphassák saját hálapénzüket a beavatkozást követően vagy előre. Álláspontom szerint - és ezt is ki kell mondani - a hálapénznek már semmi köze a segítségért cserébe érzett hálához, sokkal inkább a félelem bére.

A jelenlegi jogi szabályozás a hálapénzt legálisnak tartja abban az esetben, ha az intézményvezető megengedi, és ezt nem előre, hanem a beavatkozás után kéri. Ez a szabályozás persze nemcsak legalizálja egy részét a hálapénznek, hanem kiskapukkal utat nyit az illegális hálapénznek is, amit tarifaként alkalmaznak. Azonban, amikor az állam engedélyezi a hálapénzt, éppen csak annyit felejt el, hogy a legális hálapénzelfogadó-helyeket nyilvántartsa. Legnagyobb megdöbbenésemre, amikor megkerestem az Állami Egészségügyi Ellátó Központot, írásbeli kérdésemre azt nyilatkozták, nem tartják számon, forduljak egyenesen az intézményekhez. A kapott válasz és az a tény, hogy az állami fenntartónak fogalma sincs, hogy mi történik a kórházakban, jól mutatja: a rendszer jelenleg teljesen átláthatatlan. Ha az államnak semmilyen adata nincs arra, hogy hol adnak, fogadnak el hálapénzt legálisan, akkor azt is feltételezni lehet, hogy arról sincs információja, hogy hol adják illegálisan. Azaz vagy nem érdekli, vagy tudatosan szemet huny az egészségügy mindennapi korrupciója felett, jóváhagyva a törvénysértéseket.

Államtitkár úr, bátran kijelenthető, hogy a jelenlegi kormány nemcsak intézményesítette, hanem meg is erősítette a hálapénzre épülő magyar egészségügyet, arra kényszerítve a betegeket és a hozzátartozóikat, hogy méltatlan és anyagilag megterhelő helyzetbe hozzák magukat a gyógyulásuk érdekében. Jelenleg ott tartunk, hogy a hálapénz a magyar egészségügy különös ismertetőjegye.

Tisztelt Államtitkár Úr! Úgy gondolom, ideje már a történelem szemétdombjára helyezni a hálapénz néven elhíresült félelemtarifát, és véget vetni a beteget és a dolgozót is egyaránt teherrel sújtó mindennapos egészségügyi korrupciónak. Mindezekre tekintettel várom tisztelt államtitkár úr válaszát a következő kérdésekben. Miért nem lép fel erélyesebben a kormány a hálapénz megszüntetése érdekében? Miért nem tudja az állami intézményfenntartó, hogy hol adható és hol nem a korrupció előszobáját jelentő hálapénz? És mikor szorítja vissza azon eseteket, amikor illegálisan kérnek tarifát, hálapénzt az orvosok akár csak úgy, hogy nincs is munkaviszonyuk az adott kórházban? Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Jobbik soraiból.)
Felszólalások:  Előző  48  Következő    Ülésnap adatai