Készült: 2019.10.19.18:29:23 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

244. ülésnap (2012.11.29.), 238. felszólalás
Felszólaló Dankó Béla (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:16


Felszólalások:  Előző  238  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DANKÓ BÉLA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Teljesen jogos társadalmi igény fogalmazódott meg, amikor elhangzott az, hogy olcsóbb államra van szükség. Azonban azt gondolom, hogy azt elmondhatjuk, hiszen nagyon jól tudjuk, hogy nem erre a választási ciklusra datálódik ennek az igénynek a megfogalmazása, ezért tűnik számomra álságosnak a szocialisták észrevétele, miszerint ők ennek a megvalósítását sokkal pontosabban, precízebben és szebben tudták volna megoldani. Talán be kellett volna mutatni abban az időszakban, amikor ők irányították az országot.

Járva a településeket, beszélgetve mind a választópolgárokkal, mind a választott tisztségviselőkkel, egyértelműen elmondható, hogy mind a két fél részéről ennek a törvénynek a támogatottsága, azt gondolom, hogy megvan. Teljesen egyértelmű az, hogy mind a két fontos része, amelyet szabályozni kíván, tehát mindaz a rész, amely azt célozza meg, hogy nem célszerű és nem elegáns dolog megváltoztatni olyan szabályozókat, amelyek megváltoztatnák azokat a feltételeket, amelyekkel adott tisztségviselő elvállalta bizonyos feladat ellátását, ezeket nem elegáns és nem célszerű megváltoztatni időközben, hiszen amikor erre a tisztségre őt megválasztották, illetve amikor elhatározta, hogy vállalja bizonyos feltételekkel a megmérettetést egy tisztség elnyerésére, akkor ezeket a feltételeket ismerte. Azt gondolom, úgy korrekt, hogy ha ezek a feltételek megmaradhatnak a ciklus végéig.

Valóban problémát okozott volna az - és ez teljesen jogos észrevétel -, hogyha mondjuk, egy időközi választást kellett volna kiírni a 2014-es parlamenti választások után azért, mert összeférhetetlenségi szabályok miatt le kellett volna mondjon polgármesteri tisztségéről a megválasztott képviselő. Ezért teljesen célszerű és a megkérdezett választópolgárok akaratával is egybecsengő az, hogy a ciklus végéig ez az engedmény lehetővé tegye a képviselő-polgármestereknek azt, hogy mind a két tisztséget ellássák a ciklus végéig.

Azt gondolom, hallgatva az ellenzéki felszólalásokat is, hogy tartalmában senki nem vitatja ennek a törvénynek a jogosságát. Arra kérem az ellenzéki képviselőtársaimat, hogy szavazataikkal támogassák ezt a törvényt.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  238  Következő    Ülésnap adatai