Készült: 2019.10.19.18:08:31 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

188. ülésnap (2012.05.14.), 64. felszólalás
Felszólaló Dankó Béla (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:53


Felszólalások:  Előző  64  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DANKÓ BÉLA (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Békés megye gazdasági szempontból a rendszerváltás egyik legnagyobb vesztese. Ez részben azon rossz döntések eredménye, amelyek a magyar mezőgazdaságot nem készítették fel az uniós szabadpiaci versenyre, részben pedig a cukorgyárak, élelmiszer-ipari feldolgozóüzemek elhibázott avagy szándékosan rossz privatizációjának és bezárásának róható fel. E negatív hatások munkahelyteremtő beruházások elindításával ellensúlyozhatóak lettek volna, azonban a megfelelő közlekedési infrastruktúra hiánya megakadályozta ezen folyamatok elindulását.

A megye statisztikai mutatói nagyon beszédesek: míg a munkanélküliségi ráta 2000-ben 5,8 százalékos volt, 2011-re közel 13 százalékra emelkedett. A régióban regisztrált gazdasági szervezetek száma itt a legalacsonyabb. A népességszám változása szintén elszomorító. A drasztikus népességcsökkenés legjelentősebb oka az elvándorlás, hiszen a sok szakképzett, diplomás fiatal, akik felsőfokú tanulmányaik idejére elmennek a megyéből, a megfelelő munkahelyek hiánya miatt nem térnek ide vissza. A szocialista-liberális kormányok idején rengeteg ígéret hangzott el az M44-es út megépítésével kapcsolatban, érdekes módon általában a kampányidőszakokban.

A 2011-es állapotfelmérés szerint a teljes útszakasz három különböző előkészítettségű részre osztható fel. Az interpellációm a Kondoros-Tiszakürt közötti 62 kilométeres szakaszra vonatkozik, ahol az előkészítettség lehetővé tenné a kivitelezés mihamarabbi megkezdését. Már e szakasz megépítése is sokat segítene a térség megközelíthetőségén, a közlekedési balesetek visszaszorításában, negyedével csökkenhetne a menetidő, és ezáltal megnyílhatna Békés megye a befektetők számára.

Az első polgári kormányzás ideje alatt megépülő tiszaugi híd nélkül valószínűleg már csak élő skanzenként tartanák nyilván Békés megyét az ország és Európa polgárai és a gazdasági társaságok is. Megint a polgári kormánynak kell segítséget nyújtania a megyének, meg kell tennie, amit a balliberális kormányok nem tettek meg; meg kell szüntetni a megye elzártságát az ország többi részétől az M44-es út említett szakaszának megépítésével. Békés megyében a balliberális politikusok hitelüket vesztették amiatt, hogy a rengeteg ígéret ellenére nem tettek semmit a megye megnyitásáért. A békés megyeiek most a polgári kormánytól várják a megoldást.

Tisztelettel kérdezem az államtitkár úrtól: lát-e lehetőséget az M44-es Kondoros-Tiszakürt közötti szakaszának megépítésére, és amennyiben igen, véleménye szerint mikor indulhat el az M44-es Kondoros-Tiszakürt közötti szakaszának kivitelezése?

Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  64  Következő    Ülésnap adatai