Készült: 2020.09.22.04:32:57 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

247. ülésnap (2001.12.11.), 333. felszólalás
Felszólaló Szűcs Lajos (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:04


Felszólalások:  Előző  333  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZŰCS LAJOS (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Kicsit furcsán érzem magam, amikor pontosan a (Keller László: Amikor nincs itt a miniszter, amikor tárgyalnunk kell! - Zaj. - Az elnök csenget.) 2001. évi költségvetés zárszámadása után arról beszélünk, hogyan lehetne megtenni azt a dolgot, amit a szocialista képviselőtársaim javasolnak. Ugyanis ez azt jelenti - jó, ha tudják a képviselőtársaink is -, hogy a 2002. évi költségvetés le van zárva. Azt még egyszer megnyitni már nem áll módjában a kormányzatnak. (Felzúdulás az MSZP padsoraiból. - Közbeszólás az SZDSZ padsoraiból: Honnan veszed?)

A zárszámadással az Országgyűlés elfogadta ugyanis azt a költségvetési módosítást, amely az egészségügynek többletforrásokat juttatott; csak tényszerűen: 10,6 milliárd forintot gyógyító-megelőző ellátásra, 36,5 milliárd forintot gyógyszerre, gyógyászati segédeszközökre, 1,5 milliárd forintot pedig az ápolók és egészségügyi dolgozók munkahelyi pótlékának rendezésére. Ezeknek a döntéseknek természetesen a jövő évre áthúzódó hatásai is vannak, hiszen például a fogmegtartó kezelések térítésmentesítése jövőre is igényli a többletforrások bevonását, és én azt gondolom, mindannyian tudják, legalábbis ezekben a padsorokban mi tudjuk, hogy a kormánynak kötelessége, hogy e hosszú távú döntések fedezeteit a jövő évben is biztosítsa.

A kormány 2002-ben is fogja biztosítani (Dr. Vojnik Mária: Miből?) azt a körülbelül 80-100 milliárd forintos többletet, amely az egészségügy finanszírozásához szükséges. Mindezek miatt nem tartjuk szükségesnek a törvénymódosítást, és javasoljuk (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), hogy ne fogadjuk el ezt a tárgysorozatba-vételt.

Köszönöm. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

 
Felszólalások:  Előző  333  Következő    Ülésnap adatai