Készült: 2020.09.26.02:32:36 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

228. ülésnap (2001.09.28.), 182. felszólalás
Felszólaló Szűcs Lajos (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:57


Felszólalások:  Előző  182  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZŰCS LAJOS (Fidesz): Elnök Úr! Államtitkár Úr! Alelnök Úr! Az előttem szóló Vojnik Mária képviselő asszony egy olyan víziót vetett fel itt az előbb, ami a 2002-es költségvetésre, annak benyújtására, illetve arra vonatkozott, hogy ki fogja ezt végül is végrehajtani. Szeretném azonban közölni a képviselő asszonnyal, hogy addig még eléggé sok minden fog történni, néhány dolog, egy választás legalábbis akadályát fogja ennek a dolognak képezni. Reményeink szerint az a felelősség, amelyet a Fidesz-Magyar Polgári Párt ezzel a költségvetéssel vállalt, azt is jelenti, hogy a végrehajtását is szeretné vállalni, így hát nem gondoljuk azt, hogy ez a dolog, amit ön vizionált, be fog következni.

Amikor hallgattam az ön szavait, ne haragudjon, oldani szeretném egy kicsit a napnak a feszültségét, az a bizonyos vicc jutott eszembe, amikor egy vadásztársaságban az egyik vadász betanítja a kutyáját, hogy a vízen járjon, és egy vadászat alkalmából a kutyát be is mutatja a többieknek, és a vadért a kutya a vízen óvatos lépésekkel bemegy, és akkor megkérdezi a többieket, hogy mit szólnak hozzá, és az a társa, aki nagyon ellene van, azt mondja, hogy mit, mit, úszni sem tud ez a kutya. Valahogy így vagyok én ezzel a költségvetési vitával, amit itt hallok, hiszen azért, azt gondolom, néhány pozitívumát is kellene értékelni ennek a bizonyos tavalyi költségvetésnek, hiszen azt azért mindenki látja a tényszámokból, hogy a 2000. évi gazdasági fejlődés az európai átlagot meghaladó módon, 5,2 százalékban alakult, és azt is, hogy azért ez a költségvetés az otthonteremtést, a gyermekes családok támogatását mindenképpen nagyon nagy, kiemelt prioritásként kezelte.

De még mondhatnám azt is, amit a bizottsági többségi vélemény előadásakor is elmondtam, hogy a nyugdíjakkal kapcsolatban először fordult elő ebben a költségvetési évben az, hogy egy kormány módosította az évközi nyugdíjemelést, és ezt az évközi nyugdíjemelést úgy hajtotta végre, hogy nem egyszerűen emelte, hanem az elmaradt, illetve az időarányosan járó kamatokkal emelte meg ezt a nyugdíjat. Így tehát az az egyszázalékos reálérték-növekedés, amely a tavalyi évben meg tudott jelenni a nyugdíjasok kasszájában, azért egy eléggé csattanós válasz lehet arra, amit önök mondanak, hogy ki és melyik kormány mennyit vett el a nyugdíjasoktól.

 

 

(13.50)

 

 

Ugyanez a reálérték-növekedés bekövetkezett a gyermekes családok támogatásában is, és ezt sem szabad elfeledni, ez is több mint egyszázalékos volt. Amikor arra is hivatkoznak, hogy az infláció viszont sokkal magasabb volt, mint ahogyan a kormány prognosztizálta, elfeledkeznek arról, hogy tulajdonképpen ennek a magasabb inflációnak nem közvetlenül a magyar gazdaságra, illetve a kormányra utaló okai voltak, hanem elsősorban külgazdasági okai.

A bizottság többségi véleményének elmondásakor a képviselőtársam azzal rótt meg, hogy én a másik napirendre vonatkozóan mondtam el a bizottsági véleményt. A bizottság ülésén azonban - ön is tudja, ön is elmondta előttem - tulajdonképpen összekapcsolódott, hiszen össze kellett kapcsolódnia a tb-alapoknak, illetve a Nyugdíj-biztosítási Alap zárszámadásának, mivel az a módosítás, ami ebben a törvényben van, érinti ezt az alapot. Éppen ezért azt gondolom, hogy ez a dolog mindenképpen ugyan egymás után fog következni, de mindenképpen egymásból következik.

Arra is szeretném az önök figyelmét felhívni, amit az Állami Számvevőszék igen tisztelt jelen levő és a bizottsági üléseken jelen levő képviselői mondtak, hogy tulajdonképpen ez a költségvetés, amit a mostani törvénnyel a parlament elé terjesztettek zárszámadásra, olyan pozitívumokat is tartalmaz, ami azért azt jelenti, hogy ez a kormány vette magának a fáradságot és folyamatosan egyeztetett a zárszámadással kapcsolatban; és azt is el kell mondani, amit a zárszámadással kapcsolatban az ÁSZ-jelentés is megfogalmazott, hogy ez a folyamatos munkakapcsolat az oka annak, hogy igazából nagy számszaki eltérések az előző évek gyakorlatától eltérően már nem voltak ebben a költségvetési zárszámadásban.

Azt gondolom, hogy egy olyan dologról folyik most a vita a zárszámadás kapcsán, aminek végrehajtásában ez a kormány megpróbálja azt a felhatalmazást, amit a polgároktól kapott, végrehajtani, ezért azt javasolom a képviselőtársaimnak, hogy a vita során ne feledkezzünk el erről, és javasolom elfogadásra a törvényjavaslatot.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 
Felszólalások:  Előző  182  Következő    Ülésnap adatai