Készült: 2020.09.26.01:00:12 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

225. ülésnap (2001.09.25.), 106. felszólalás
Felszólaló Szűcs Lajos (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Egészségügyi bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 3:25


Felszólalások:  Előző  106  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZŰCS LAJOS, az egészségügyi és szociális bizottság előadója: Köszönöm a szót, alelnök asszony. Az egészségügyi és szociális bizottság a 2000. évi költségvetési törvény végrehajtásáról szóló törvényjavaslatot az elmúlt hét szerdáján megtárgyalta, és 12 igen, 10 nem és 1 tartózkodó szavazattal általános vitára alkalmasnak tartotta.

A bizottsági ülésen az a kellemes, illetve kellemetlen helyzet alakult ki, hogy egy ilyen zárszámadási törvény keretében tulajdonképpen a bizottság kompetenciájába tartozó még egy zárszámadási törvénnyel együtt kellett nézni ezt a törvényt, hiszen a társadalombiztosítási alapokról szóló törvény ennek nagyon fontos része.

Az ellenzéki képviselőtársaink nagyon sok kritikát fogalmaztak meg a benyújtott törvényjavaslattal kapcsolatban, amelyek elsősorban a gyógyszerkasszára, az egészségügyi ellátásokra vonatkoztak. A többségi véleményen lévő képviselők pedig kiemelték azt, hogy a tavalyi évben történt meg először egy olyan nyugdíjemelés, amely a kormány szándékai szerint nettó értékben 1 százalékos reálérték-növekedést hozhatott a nyugdíjasok számára. Ebben nagyon fontos elem volt az, hogy 0,4 százalék kamattal fizette ki a kormány az évközi nyugdíjemelést.

A többségi vélemény szerint a Számvevőszék jelentése nagyon korrekt és pontos volt, és azokat a folyamatokat is hűen tükrözte, amelyek benne szerepeltek, vagyis azt, hogy a tízéves fejlődés alapján a költségvetés zárszámadása egyre jobb, és végre, most először a kormány - nagyon helyesen - folyamatosan egyeztetett az Állami Számvevőszékkel, hogy minél kevesebb egyezőségbeli hiba legyen az ÁSZ-jelentés, valamint a törvényjavaslat között.

A többségi véleményből az is kiderült, hogy a magyar gazdaság 2000-ben, a polgári kormány működése alatt jól alkalmazkodott a nemzetközi konjunktúra körülményeihez.

 

 

(12.50)

 

Tovább gyorsult a gazdasági növekedés és bővült a foglalkoztatás. A magyar gazdaság a 2000. évben a KSH szerint 5,2 százalékkal növekedett. Az előzetes várakozás ebben a kérdéskörben 4 és 5 százalék között mutatkozott, tehát a kormány, illetve a gazdaság érdemeként lehet venni, hogy ez megalapult. A 2000. évben folyamatosan nőtt - 13,5 százalékkal - a nettó átlagkereset, amely 11,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Mindezek tükrében a bizottság a már elmondott szavazati aránnyal általános vitára alkalmasnak tartotta a törvényjavaslatot.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 
Felszólalások:  Előző  106  Következő    Ülésnap adatai