Készült: 2020.07.11.22:46:04 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

92. ülésnap (2011.05.17.), 374. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:05


Felszólalások:  Előző  374  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! A higgadt hangvételű hozzászólására akkor hadd próbáljam meg ebben a két percben elmondani, hogy mi a mi javaslatunknak a - ha úgy tetszik - társadalomfilozófiája vagy államszervezési háttere.

Mi úgy gondoljuk, hogy jól meg kell különböztetni a munkabért, ami mondjuk, jár egy rendőrnek azért, amiért dolgozik; meg kell különböztetni egy szociális ellátást, ami valakinek azért jár, mert nehéz szociális helyzetbe került, vagy nem képes önmaga fenntartására valamilyen rajta kívül álló okból elsősorban; és meg kell különböztetni mindettől a nyugdíjat, ami pedig a keresőképtelenség esetére vagy az öregség miatti vélelmezett keresőképtelenség esetére járó ellátás.

Mi szeretnénk ezt a három különböző jogcímet, ezt a három különböző jövedelemszerzési módot megkülönböztetni. Nem összekeverni, nem azt mondani, hogy keveset fizetek a rendőröknek, cserébe korábban nyugdíjba mehet. Nem azt mondani, hogy nem tudok neked munkát adni, cserébe leszázalékollak, és a nyugdíjkasszából kifizetem a járandóságodat. Mi szeretnénk tiszta viszonyokat teremteni: aki dolgozik, kapjon ezért tisztességes bért, és a munkája ellentételezése a bér legyen, ne pedig egy ilyen kicsit burkolt, kicsit a mostani bérfizetést későbbre kitoló nyugdíjváromány, amivel lényegében az állam valamelyest eladósítja magát, hiszen megígéri neki, hogy 15 évvel tovább fizet magas nyugdíjat, cserébe most nem fizet kellő bért.

A szociális ellátásnál ne az legyen, hogy a munkanélküliségre vagy egyéb strukturális problémákra az legyen az indok, hogy ha nincs munkahelyed, akkor leszázalékollak, és rokkantnyugdíjasként élj. Mindnyájan tudjuk, hogy igazából nem vagy rokkantnyugdíjas, mindnyájan tudjuk, hogy mellette valamilyen feketegazdaságban végzett munkával még fenntartod magad, mert a rokkantnyugdíj kevés az önfenntartásra, de szemet hunyunk efölött, és emellett van a nyugdíj, amit különféle más formákra használnak.

Ezt az összemosást szeretnénk mi karakteresebbé tenni, ezt a három formát szeretnénk mi élesen és egyértelműen elválasztani, ennek az egyik része ez az alkotmánymódosítás is. Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  374  Következő    Ülésnap adatai