Készült: 2020.07.02.22:14:33 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

92. ülésnap (2011.05.17.), 340. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:39


Felszólalások:  Előző  340  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Lassan elközeleg az a kitüntetett pillanat, amikor valaki a mából a holnapba beszélhet át a maga kétperces vagy tízperces felszólalásában.

Csak arra szeretnék reagálni, képviselő úr, hogy ön előbb azt mondta, hogy pártkatonák vannak az Alkotmánybíróságon, majd utána azt mondta, hogy egyhangú döntések születtek az előző ügyek egyikében-másikában. Egyébként amikor már a Fidesz-KDNP kétharmados többséggel választott alkotmánybírákat, akkor is azt mondták, hogy pártkatonákat küld az alkotmánybírák személyében a Donáti utcába a Fidesz-KDNP kétharmados többség, majd ezek az emberek - akik természetesen nem pártkatonák, hanem az alkotmánybírósági törvényben leírt és húsz éve betartott feltételeknek megfelelő kiváló jogászok - egyhangú döntéseket hoztak a többiekkel együtt. Akkor vagy ők is már pártkatonák, meg az őket követők is, vagy egyik sem pártkatona, mert egyhangú döntést hoztak azokkal együtt, akiket korábban önök jelöltek.

Ugyanaz az eljárás vonatkozott korábban is az alkotmánybírák jelölésére, mint ami most vonatkozott. Ők egyáltalán nem pártutasítást hajtottak végre, hanem egyhangú döntést hoztak más alkotmánybírókkal.

Amikor ön arról beszél, hogy ki jár jó úton a politikában, ki nem jár jó úton, ki veszíti el a társadalom bizalmát, ki nem, akkor visszautalnék önöknek azokra a döntéseire, amelyek szintén nem a nemzeti konszenzus és a jólét irányába mutattak. Amikor elvették a köztisztviselők 13. havi illetményét, a nyugdíjasok 13. havi nyugdíját, akkor valahogy nem volt ilyen kritikus a kormánnyal szembeni hangja az MSZP-frakciónak.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  340  Következő    Ülésnap adatai