Készült: 2020.07.10.19:32:37 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

92. ülésnap (2011.05.17.), 334. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:16


Felszólalások:  Előző  334  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Csak nagyon röviden szeretnék pár dolgot helyreigazítani abban, amit a képviselő úr mondott.

Azt mondta, hogy támadás a nyugdíjasok ellen. Pontosan úgy kezdődik ez a javaslatunk is, hogy aki az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte, semmilyen mértékben nem vonatkozik ez rá. Nyilvánvalóan csak azoknál van a lehetősége megjelenítve a munkaerőpiacra visszavezetésnek, akik munkaképes állapotban vannak, egyértelműen fogalmaz a törvényjavaslat. Ne mondja azt, hogy a nyugdíjasok elleni támadás, hiszen az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltöttekre ez semmifajta változást nem jelent, semmifajta rendelkezés nem módosul. Nem támadás, a többiek ellen sem támadás, de ezekre, akik a 62 éves életkorukat betöltötték, ezekre a tömegekre semmifajta változás és semmifajta jogszabály-módosítás nincsen.

A másik tekintetében, hogy itt lehet azon viccelődni, hogy pontosan ki jogosult majd alkotmányjogi panasz benyújtására, és hogyan változik az Alkotmánybíróság jogköre, szeretném fölhívni a figyelmét, hogy az Európai Unió számtalan tagállamában csak konkrét jogsérelem esetén lehet az Alkotmánybírósághoz fordulni. A velencei bizottság egyetértett ezzel, az Alkotmánybíróság korábban kérte, hogy ne legyen actio popularis, illetőleg hogy ne kelljen nekik az önkormányzati normakontrollal foglalkozniuk, csak az alkotmányossági kontrollal. Tehát ön nemcsak velem vitatkozik, hanem az Alkotmánybíróság korábbi kérésével vitatkozik, akik maguk kérték ennek a megszüntetését, a velencei bizottsággal vitatkozik, hogy ez európai forma lenne. És fel szeretném hívni a figyelmét, hogy utólagos normakontrollra 10 millió állampolgárnak van lehetősége. Bárkit sért alkotmányos alapjogában egy törvény, hogyha végigmegy a bírósági különböző eljárási formákon, mint Európa egy tucat másik államában (Dr. Gyüre Csaba közbeszól.), tehát ön szerint Németország akkor nem jogállam, hogyha ott ugyanígy kell végigmenni. Természetesen lehet ilyen kritikával élni, írja meg akkor a német nagykövetnek, hogyha ezzel problémája, hogy nem alkotmányos az ottani berendezkedés. Nos, tehát bárki, aki úgy érzi, hogy alkotmányos jogát sérti egy törvény, és ezzel kapcsolatban olyan ítélet is született, amely jogerős (Az elnök csenget.), és őt a jogában sérti, az Alkotmánybírósághoz fordulhat továbbra is mind a 10 millió magyar állampolgár.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  334  Következő    Ülésnap adatai