Készült: 2020.07.06.04:38:14 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

264. ülésnap (2017.12.04.), 66. felszólalás
Felszólaló Manninger Jenő (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 1:55


Felszólalások:  Előző  66  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

MANNINGER JENŐ (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A hazai helyi közlekedés alaptarifái 2010 óta változatlanok ‑ ez nagy eredmény, köszönhetően a kormány közlekedési és gazdaságpolitikájának. Ezt úgy sikerült elérni, hogy ezzel együtt a kormány stabilizálta a vasúti cégek működését, és meg kell említeni, hogy 2010-től 2020-ig 1500 milliárd forinttal támogatja a különböző vasúti beruházásokat.

A vasúti utazás a nagyberuházások mellett természetesen akkor lesz vonzó, ha az utasok kényelmét is szolgálja. Ezt szolgálja az internetes jegyvásárlás lehetősége, amit a MÁV-START még 2008-ban vezetett be, 2012 decemberétől pedig előbb csak az IC-ken, majd a gyorsvonatokon, 2016-tól pedig valamennyi belföldi járaton is lehetővé vált a nyomtatás nélküli, okoseszközön történő vonatjegy-bemu­ta­tás­sal történő utazás.

Az e-vonatjegyek népszerűsége folyamatosan nőtt az utasok körében. Tavaly az előző évihez képest 18 százalékkal több, összesen 1,4 millió vásárlás történt, a teljes belföldi értékesítés 7 százalékát tette már ki. Az idei év első félévében pedig már 925 ezernél is több volt az online jegyvásárlások száma, ami 35 százalékkal magasabb, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Az utasok jelenleg 3 százalékos kedvezményt kapnak, ha a menetjegyüket elektronikus úton váltják meg.

A kérdésem az államtitkár úrhoz az, hogy a hírek arról szólnak, hogy tervezik az interneten vásárolt vasúti menetjegyek árának további csökkentését, nyilván az okostelefonok elterjedése is segíti ezt a folyamatot, és igen fontos lenne, azt hiszem, sokszorosára nőhetne az internetes vásárlás, a kérdésem tehát, hogy milyen további kedvezményeket tudnak biztosítani. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  66  Következő    Ülésnap adatai