Készült: 2020.07.13.00:47:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

264. ülésnap (2017.12.04.), 240. felszólalás
Felszólaló Manninger Jenő (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 6:20


Felszólalások:  Előző  240  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

MANNINGER JENŐ (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselőtársaim! Néhány szót hadd szóljak én is általában, aztán a területi operatív programról szeretnék beszélni.

Valóban láthatjuk azt, hogy a kitűzött célok teljesültek, 2017. március 31-ig a források meg lettek hirdetve, összesítve 106 százaléka a forrásoknak lett meghirdetve. A 2014-20-as ciklus 82 százaléka esetében megtörténtek a kötelezettségvállalások, és ha csak a 2017. évet nézzük, akkor is a fejlesztéspolitikai célok forintban nézve is teljesülnek, hiszen most már 2700 milliárd forint kifizetése megtörtént, illetve több is lesz a teljesítés. Tehát az előírt teljesítések felett fog idén is teljesíteni a kormányzat ebből a szempontból is. Természetesen a számokat önmagukban még, lehet mondani, nagyon nehéz lebontani egyes területekre, de én azt gondolom, abba, hogy a gazdasági eredmények jók, az uniós források is belejátszanak.

Mit hallottunk az ellenzék részéről? Azt gondolom, nehezen is tudják ezt elismerni, hiszen egymásnak ellentmondó érveket hallunk nagyon sokszor. Ha nem költi el a kormányzat a pénzt, akkor az a baj, ha elkölti, akkor miért olyan gyorsan, ha a fejlesztések nagy része uniós forrás, akkor az a baj, de talán mégis kiderül, hogyha a fejlesztések hozzájárulnak a GDP-növekedéshez, akkor valószínűleg ezek a fejlesztések nem annyira rossz helyre mennek. Most hallottuk azt is, hogy az a baj, hogy túl gyorsan történtek ezek a kötelezettségvállalások. Azt gondolom, ha megnézzük az uniós ciklust, kétségtelen, hogy az előző ciklusnál sokkal gyorsabban, de meg lehet nyugtatni a képviselőtársaimat, ennek a kivitelezése, elköltése már a választások után fog megtörténni a legtöbb esetben, tehát a következő évekre is marad elég munka, és igazából a következő kormányzati apparátus, irányító hatóságok fogják ezt levezényelni; nagyon remélem, hogy azok, akik az előző években is bizonyítottak.

Ha azt nézzük, hogy milyen kifogások vannak, akkor általában konkrét kifogások a programokkal vagy a konkrét beruházásokkal kapcsolatban nincsenek. Itt visszatérő elem, most már áttérek a területi operatív forrásokra is, valóban problémát jelenthetett 2010 előtt, hogy nem annyira a gazdaságfejlesztést, hanem inkább bizonyos burkolatépítéseket szolgáltak a projektek. Nos, tájékoztatom a jobbikos képviselőtársamat, aki ezt újra elővette, hogy szerintem nagyon fontos az a projekt, ami még a városrehabilitációt segíti a közepes városokban. Az úgynevezett „Zöld városok” programnál nagyon szigorú előírások vannak a zöldfelület arányának növelésére, és meg van határozva, hogy a burkolatok aránya is mennyi lehet, tehát kifejezetten a városok zöldítését szolgálja, a városok élhetőségének javítását, hogy minél jobb legyen a városban élni.

Ha a területi operatív programokat nézzük, akkor láthatjuk, hogy annak keretében megépül 1020 kilométer kerékpárút, 2100 hektár iparterület, 17 750 bölcsődei férőhely, 65 ezer fő vehet részt a munkaerőpiacra való visszajutást segítő programokban, korszerűsítésre kerül 439 kilométer alsóbbrendű közút, vízelvezető rendszer is 734 kilométer épül, és ami nagyon fontos: megújul 1465 egészségügyi alapellátást nyújtó szolgálat, tehát azt lehet mondani, hogy szinte majdnem minden második településen, ha átlagot veszünk, megújulhat az orvosi rendelő vagy az egészségház.

Ez igen fontos, és azért is soroltam fel, mert abból is láthatjuk, hogy milyen célokat tartalmaz, tehát nemcsak a közvetlen munkahelyteremtéshez járulnak hozzá például a területi programok, így az iparterület-fejlesztés, az ipari parkok kialakítása. Zala megyében is szinte minden városban lesz iparipark-fejlesztés, de kifejezetten az lesz, hogy a munkafeltételeket és a munkahely megközelítését, illetve mondhatjuk, hogy a munkaerő újratermelését is egyre jobb körülmények között biztosítják. Nagyon fontosnak tartom Zala megyét illetően is azt, ami nincs a TOP-ban, hogy az EFOP-programokban szinte minden oktatási intézmény megújul, és külön szakképzési termek létesülnek, tehát ez igenis hozzájárul ahhoz, hogy versenyképesebb legyen Magyarország.

Összességében, és ezzel zárnám, ha például Zala megye esetében megnézzük a TOP-programot, akkor azt lehet látni, hogy 23 milliárdnyi keret áll rendelkezésre a megyei önkormányzatok, tehát a megyék számára, és ebből gyakorlatilag már 19 milliárd forintot meg is ítéltek. 31 milliárd volt az igény, ami jó, mert az mindig jobb, ha több pályázó van. Gyakorlatilag szinte mindegyik pályázati kiírásra elegendő számú igény volt, tehát azt lehet mondani, hogy nagy részében már a területi operatív programok keretében is megtalálták a céljukat a kiírt összegek.

Tehát még egyszer ismétlem: nagyon sok mindenhez hozzájárultak ezek, természetesen mi is tudjuk, hogy a legfontosabbak azok, amelyek konkrétan a fejlesztési és az innovációs forrásokat támogatják, így például az én választókerületemben is a keszthelyi egyetem fejlesztése, az ottani innovációs források a legfontosabbak, ilyenre is van példa. Azt gondolom, akik innováció céljából akarnak benyújtani fejlesztéseket, azok is megtalálhatják a számításukat.

Összességében tehát azt gondolom, hogy a programok arányosan elosztva hozzájárulnak a gazdaság fejlesztéséhez, az emberek életkörülményeinek javításához is, ezért természetesen még több pénzt el lehetne költeni, de sikeresek lesznek ezek a programok, amit a jelenlegi számok is mutatnak. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  240  Következő    Ülésnap adatai