Készült: 2020.08.07.03:53:17 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

20. ülésnap (1998.10.26.), 73. felszólalás
Felszólaló Keller László (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:41


Felszólalások:  Előző  73  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KELLER LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Először én is Tállai képviselőtársam megnyilvánulására szeretnék reflektálni. A sport hasonlatára egy nagyon rövid válaszom: nyilvánvaló, hogy az ellenzéknek a gólért sokkal jobban meg kell küzdeni, és sokkal többet kell edzeni, mint a kormánypárti képviselőknek. (Közbeszólás a Fidesz soraiból.) Azt gondolom, ezt nem vitatja el.

A másik, amire szeretnék reagálni: azt mondta, hogy az ajánlás 7. pontjában a bizottsági vélemény valótlanul jelent meg. Ebben teljesen igaza van képviselőtársamnak. Ezt a mai költségvetési bizottsági ülés előtt már észleltük, és akkor kértük, hogy a helyes támogatás kerüljön feltüntetésre. Nyilván azon az ajánláson, amit a képviselők megkaptak, azon még nem szerepelhet ez a támogatás, de jelezném, hogy ez egy más körülmények között megszületett, feltehetőleg bizottsági véleménytükröztetés, mint ami miatt én szót kértem az előző törvényjavaslat vitájában.

Egy érdemi észrevételem is lenne, nevezetesen ennek a bizonyos ajánlásnak a 7. és 9. pontjához. Mint tudjuk, a költségvetési bizottság mind a két módosító indítványt támogatta, tehát a kormánypártok és az ellenzék is azonos állásponton volt, viszont a kormány nem támogatta, illetve a kormány képviseletében jelen lévő kormánytisztviselő nem támogatta egyik módosító javaslatot sem. Így én most azért kértem szót, hogy a kormány jelen lévő képviselőjét igyekezzek meggyőzni arról, érdemes odafigyelni arra, hogy itt a kormánypárti és az ellenzéki képviselők is mennyire együttesen szálltak harcba azért, hogy ez a módosító indítvány megszülessen, gondolom, éppen a polgárok érdekében.

Szeretnék visszautalni Járai pénzügyminiszter úr bizottsági meghallgatására, amikor ellenzéki képviselők kérdésére a miniszter úr azt válaszolta, hogy a nevezett közműfejlesztések áfája ebben az évben változatlan lesz. Akkor érthető módon a miniszter úrnak nem kellett tudnia, hogy ez éppen áfaköteles vagy nem áfaköteles, de azt mondta, hogy ebben az évben ez változatlan lesz. Mi a törvényjavaslat vitája során nem kérünk semmi mást számon a kormányon, mint hogy a néhány héttel ezelőtt megtartott meghallgatáson képviselt véleményéhez, amit a pénzügyminiszter úr közvetített a költségvetési bizottság előtt, most tartsa magát. Úgy gondolom, akkor már a törvényjavaslat előkészítése olyan fázisban volt, hogy minden további nélkül elmondhatta volna pontosan is a pénzügyminiszter úr, hogy milyen a törvényjavaslat előkészítése. Ő leegyszerűsítette a válaszát, most ezt a leegyszerűsített választ szeretnénk mi viszontlátni a törvényjavaslatban.

Úgy gondolom, hogy a fontos lépéseket az ellenzéki és a kormánypárti képviselők e területen megtették, most már csak a kormánynak egy támogató javaslatára lenne szükség, hogy a jövő héten erről egyöntetűen tudjunk igennel szavazni, hiszen ez szolgálja az önkormányzatok, polgárok és minden képviselő érdekét is.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiból.)

 
Felszólalások:  Előző  73  Következő    Ülésnap adatai