Készült: 2020.04.03.03:46:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

233. ülésnap, 86. felszólalás
Felszólaló Halász János (Fidesz)
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Beosztás Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 4:15

Felszólalások:  <<  86  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALÁSZ JÁNOS, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ugye, tudjuk, önök, szocialisták éveken át hazudtak reggel, éjjel meg este. Ezt az önök miniszterelnöke is elismerte, és ő láthatólag erről nem tud leszokni. Önök, szocialisták hétről hétre felállnak, és rágalmak özönét zúdítják a kormányra. Úgy látom, önök vagy elfelejtettek mindent, vagy azt szeretnék, hogy mi felejtsük el mindazokat a súlyos károkat, amelyeket önök, szocialisták okoztak Magyarországnak 8 év alatt. Ha önök, szocialisták nem emlékeznek, akkor az orvosi eset; ha önök, szocialisták pontosan emlékeznek arra, hogy mit tettek vagy mit nem tettek 2010 és 2010 között (Sic! - Derültség az MSZP-képviselők között.), akkor önök politikai szélhámosok.

Amiket ön mond, az köszönő viszonyban sincs a valósággal. Tételesen tudom cáfolni az összes állítását, amit interpellációjában megfogalmazott a várólistákról, de hogy teljes legyen a kép, emlékeztetném arra is, hogy az egészségügyben mit tettek, illetve mit nem tettek meg önök.

Tisztelt Képviselő Úr! Önök az elhibázott gazdaságpolitikájukkal feláldozták az egészségügyet, amely GDP-arányosan a harmadik legnagyobb forráskivonást szenvedte el. A közvetlen betegellátásból mintegy 250 milliárd forintot, az Egészségbiztosítási Alapból pedig szintén több százmilliárd forintot vettek el. Ennek eredménye lett, képviselő úr, a betegek terheinek növekedése, az orvosok és szakdolgozók elvándorlása, a teljes infrastruktúra lepusztulása, valamint a nagyon hosszú várólisták kialakulása. És még arról nem is beszéltem, hogy önök a vizitdíj, a kórházi napidíj bevezetésével, a gyógyszerárak folyamatos emelésével, tehát a betegek megsarcolásával akarták megújítani az egészségügyet. Önökkel ellentétben a betegterhek növelésére az emberek a szociális népszavazáson egyszer már nemet mondtak.

Tisztelt Képviselő Úr! Mindezt tetézi, hogy önök, szocialisták 2002 és 2010 között programszerűen hajtották végre az ország, az emberek és az önkormányzatok eladósítását. Önök 8 év alatt több mint 12 ezer milliárd forinttal növelték az államadósságot, ami azt jelenti, hogy minden magyar állampolgárra 1 millió 200 ezer forint adósságot terheltek rá. És ezek után még fel mer állni, és a jelenlegi kormányon akarja számon kérni az önök bűneit? Képviselő úr, rosszul teszi, ha baloldali újságok cikkeiből készül fel az interpellációira, mert azokban pont annyi igazság szerepel, mint az ön állításaiban - parányi, szinte láthatatlan.

Egyszerűen az sem igaz, amit kérdez, és tudja, miért? Mert az önök várólistája mindössze összesített esetszámokat tartalmazott, tehát csak azt lehetett belőlük látni, hogy 2002-2010 között megsokszorozódott azoknak a száma, akik műtétre várnak. Azaz önök 8 év alatt pontosan ugyanannyival nyújtották meg a várólistákat, mint amennyivel Magyarország államadósságát növelték. Képviselő úr, akkor sem mond igazat, amikor a különböző várakozási időkről beszélt. Az ön állításával ellentétben, a rendszer szerdai állása alapján a gerincstabilizációs műtétekre egyharmadannyi napot kell csak várakozni, de a csípőprotézis-beültetések esetében is csak fele a várakozási idő. Érti, képviselő úr? Javaslom, hogy önök, szocialisták a hiteles nyilvántartó rendszerből tájékozódjanak. Azt úgyis hiába javasolnám, hogy önök, szocialisták legyenek hitelesebbek.

Emlékeztetném arra is, hogy 2010-ben több mint 27 milliárd forint támogatást nyújtottunk a kórházaknak, akik a támogatásért vállalták a várólisták csökkentését. Az új országos várólista-nyilvántartó rendszert, amely az intézményi várólistákat egységes online rendszerben kezeli, 2012. július 1-jétől kezdődően működteti az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Ennek első eredményeként már számos beteg élt azzal a lehetőséggel, hogy a várólisták ismeretében olyan intézményt választott a számára szükséges beavatkozás elvégzésére, ahol rövidebb volt a lista, mint ahová egyébként ment volna, vagy ahová beutalták.

Tisztelt Képviselő Úr! Ha önök, szocialisták feleannyi eredményt tudtak volna felmutatni 8 év alatt (Az elnök csenget.), mint a mi kormányunk 2 év alatt, akkor nyugodtan igazat is mondhatna. Sajnálom, hogy ez nem így volt.

Kérem, fogadja el válaszomat. (Taps a kormányzó pártok soraiban.)

Felszólalások:  <<  86  >>    Ülésnap adatai