Készült: 2020.04.08.12:29:05 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

233. ülésnap, 84. felszólalás
Felszólaló Tukacs István (MSZP)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 3:03

Felszólalások:  <<  84  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TUKACS ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Bizonyára egyetlen dologban egyet fogunk érteni az interpelláció kapcsán, nevezetesen abban, hogy az egészségügyi állapotának egyik mérője az, hogy milyen hosszú idő telik el egy műtéti beavatkozásig a beteg jelentkezésétől fogva, magyarul, milyen hosszúak az úgynevezett várólisták.

Egy sajtóorgánum előásta az összehasonlítási alapot, 2008-2009-es adatokat sorolt fel, és ebből az derült ki, hogy a mai állapotok szerint a helyzet romlott, a várólisták növekedtek, egyre többet kell várni műtéti beavatkozásokra. Vannak olyan megyei kórházak, ahol például három évet kell várni egy térdprotézis beépítésére, és vannak olyanok, ahol két évet arra, hogy eltávolítsanak egy szürke hályogot. De vannak kórházak, ahol - és ez már beláthatatlan időtáv - egy gerincstabilizáló műtétet 2016-ra ígérnek.

Nyilvánvaló, hogy az egyes kórházak állapota, felkészültsége és a betegek állapota is befolyásolja a listák hosszát. Vannak esetek, amikor egy bizottsági döntés alapján a listákon előbbre lehet haladni, nyilván akkor, ha azt a beteg állapota indokolja. Ugyanakkor látszik, hogy óriásiak a különbségek, mert például a szombathelyi kórházban az adott időszakban kilenc hónapot kellett egy bizonyos beavatkozásra várni, és ez a beavatkozási forma például ugyanebben az intézményben négy-öt évre növekedett.

65 ezer emberről van szó, tisztelt államtitkár úr, 65 ezer olyan emberről, akik közül mintegy 20 ezren vannak olyanok, akik térd- és csípőprotézisre, gerincstabilizálásra várnak, de a szürke hályog eltávolítására várók is 25 ezren vannak, iszonyatosan sokan ahhoz, hogy éveket várjanak arra, hogy az állapotuk javuljon. Akinek módja van, az természetesen keresheti fájdalmainak enyhítését a magánintézményekben.

(15.10)

Ilyen emberek azonban kevesen vannak, ilyen emberek ritkán szerzik meg a gyógyulást a magánintézményekben, a többség sorsa a várakozás.

Tisztelt Államtitkár Úr! Nem akarom felemlíteni a nyitott szívműtétes vagy szívkoszorúér-műtétes hasonló adatokat, de ezek sem jobbak. Ezért tehát az interpellációm kapcsán a kérdésem a következő: államtitkár úr, rendben van-e ez így? Valamint ezt ígérték-e akkor, amikor az egészségügy rendbetételét ígérték, és vajon mi a véleménye arról, hogy a kórházak, amikor arra hivatkoznak, hogy pénzhiány okán nem tudják ezek a műtéteket, beavatkozásokat hamarabb elvégezni, akkor mikor jutnak majd jobb helyzetbe?

Köszönöm szépen, elnök úr, a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

Felszólalások:  <<  84  >>    Ülésnap adatai