Készült: 2020.11.27.12:34:05 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

25. ülésnap (2018.10.01.), 254. felszólalás
Felszólaló Dr. Simon Miklós (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 3:04


Felszólalások:  Előző  254  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SIMON MIKLÓS (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Az előterjesztők nevében szeretnék szólni néhány szót. Én Pócs János és Turi-Kovács Béla képviselő úrhoz csatlakozva, Nagyatádi Szabó István érdemeit méltatva szeretnék idézni az 1935-ben megjelent, a Nagyatádi Szabó István Emlékbizottság által kiadott életrajzi emlékkönyvből, Mayer János nyugalmazott magyar királyi földmívelésügyi miniszter előszavából, aki Nagyatádi Szabó Istvánról a következőket mondja: „Megjelenése a magyar közélet terén valóságos új fejezet, mert Nagyatádi Szabó Istvánon keresztül lépett be a földmíves nép a törvényhozásba. Szabó Istvánnak egy nemzetlátás jutott osztályrészül  ahogy Ravasz László állapította meg róla , és az ő ténye az volt, hogy ennek engedelmeskedett. A látást Isten adta, aki a magyar tehetségeket teremtette.” Még egy gondolat: „Egyéniségében volt valami Deák Ferenc ősmagyar bölcsességéből, hallgatagságából és biztos ítélőképességéből.” Én szeretném megköszönni képviselőtársaimnak azt, hogy ezen kezdeményezés mellé álltak. Nagyon köszönöm a nemzeti összetartozás kormányának, hogy lehetőséget adott arra, hogy ezen emléknap kitűzése megvalósulhasson. Annyit szeretnék még hozzátenni képviselőtársaim gondolataihoz, hogy véleményem szerint az emléknapok alkotása példaképadás az ország számára.

(18.50)

Ez volt a célja véleményem szerint Torgyán Józsefnek is a 2000-es években, amikor ezen javaslatot először megtette. Szerettük volna, ha Nagyatádi Szabó István a gazdálkodók, a kisgazdálkodók emlékezetében úgy marad meg, hogy azt egy emléknappal tudjuk a példaképek sorába emelni.

Még egyszer szeretném megköszönni a támogatásukat, és remélem, hogy a holnapi szavazáson lehetőséget kap ez a határozati javaslat. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  254  Következő    Ülésnap adatai