Készült: 2020.02.28.09:11:47 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

13. ülésnap (2018.06.27.), 76. felszólalás
Felszólaló Dr. Simon Miklós (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:32


Felszólalások:  Előző  76  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SIMON MIKLÓS (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A jövő évi költségvetésre vonatkozó javaslat azt üzeni, hogy annak előterjesztője, a kormány fontosnak tartja Magyarország, a magyar emberek biztonságát. Mi pedig ezzel egyetértünk. A javaslat 512 milliárd forintot, a GDP 1,16 százalékát fordítja a honvédségre, ami 86 milliárd forinttal több, mint az idei összeg. Ez a többletforrás és a következő évek tervezett költségvetési növekményei egy erős, ütőképes honvédség létrehozását célozzák. Ennek alappillére a „Zrínyi 2026” haderőfejlesztési terv, amelynek elemeit a tervezet ütemezés szerint tartalmazza.Az Európát sújtó bevándorlás, valamint az azzal járó terrorveszély és ennek közbiztonsági következményei a következő évek legfontosabb kihívásai lesznek. Ezért biztosít az előttünk fekvő tervezet 350 milliárd forintot a közbiztonságra, a rendőrség működtetésére, fejlesztésére. A terrorelhárítással összefüggő feladatokra 25 milliárd forint jut majd. Ez 23,5 milliárddal több, mint az idei rendelkezésre álló keret.

Januártól újabb 5 százalékkal nő a rendvédelmi dolgozók illetménye, ami a korábbi emelésekkel együtt már 50 százalékos növekményt jelent. A 2019-es költségvetési tervezet tartalmazza annak a Készenléti Rendőrség állományába tartozó, közel 3 ezer új határvadász fiatal rendőrnek az illetményét, akiknek a kiképzése az elmúlt években történt meg. Kifejezetten örülök annak, hogy ezen fiatal rendőrök elhelyezésének ügye rendeződik, miután az országban 12 laktanyában épülnek szállás- és körletépületek.

Az egyik ilyen beruházás Nyírbátorban valósul meg, több mint egymilliárd forintos beruházási értékkel, a Báthori István laktanyában, ami korábban a határőrség fennhatóságában volt. Míg a szocialisták 2005 táján ezen laktanyából migránstábort alakítottak ki, addig a Fidesz-KDNP-kormány továbbépíti és fejleszti a laktanyát, határvadász egységeket telepít ide az ország védelmére, és az európai külső határok védelme érdekében.

Összegezve tehát: Magyarország biztonsága az első 2019-ben is, ezért kérem, támogassák a jelenlegi javaslatot. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  76  Következő    Ülésnap adatai