Készült: 2020.05.27.18:31:37 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

10. ülésnap (2018.06.20.), 20. felszólalás
Felszólaló Dömötör Csaba (Fidesz)
Beosztás Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:06


Felszólalások:  Előző  20  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Nagyon nehéz helyzetben van az, aki megpróbál valamiféle rendet vágni abban, hogy a Jobbik pontosan mit is gondol az Alaptörvény módosításáról, a Stop Soros-törvényjavaslatról vagy általában véve a bevándorlásról. Kezdődik ott a történet, hogy 2014-ben a Jobbik programjában az szerepelt, hogy a hatóságokat hátráltató NGO-kat - így fogalmaztak önök a programban - ügynöki szervezetté kellene nyilvánítani. Na, ehhez képest tavaly az átláthatóságot erősítő törvény ellen a baloldallal együtt gyűjtöttek aláírásokat, most pedig megint hiányolja ön az átláthatósággal kapcsolatos rendelkezéseket. Majd most, amikor egyébként a kormány, az Országgyűlés büntethetővé szeretné tenni az illegális bevándorlás szervezését, akkor megint összevissza beszélnek. Ahány nap, annyiféle álláspontjuk van. Már pár napja megpróbálják számonkérni a kormányt, ön is így tett, mondván, az előterjesztés elvesztette „Soros jellegét”. (Mirkóczki Ádám: Így van!) Ha arra utaltak, hogy ma nem szavazunk a bevándorlási különadóról, akkor valóban, szeretném megnyugtatni, hogy lesz lehetőségük ezt az intézkedést támogatni, amint arról a kormány tegnap már tájékoztatást adott.

(9.50)

És ami a kvótaellenes alkotmánymódosítást illeti - erről is szavaz majd a Ház -, mindannyian jól emlékszünk az előzményekre. Először is, a Jobbik követelte, hogy legyen alkotmánymódosítás, majd végül nem támogatta, végig fúrta a kvótaellenes népszavazást, majd miután annak volt egy egyértelmű, 98 százalékos eredménye (Hegedűs Lorántné: Ne hazudjál!), nem szavazták meg akkor az Alaptörvény módosítását. Ez a tény, nem szavazták meg. És ha most a célokkal egyetértenek, akkor azt mondom önnek, hogy nyugodt szívvel megszavazhatják a javaslatokat. Nagyon beszédes volt az ön felszólalása abból a szempontból, hogy egyáltalán nem nyilatkoztak egyértelműen arról, hogy támogatják-e az alaptörvény-módosítást és a Stop Soros törvénycsomagot.

Nagyon reméljük, hogy nem arról van szó, hogy kibúvókat és jogi jellegű alibiket keresnek azért, hogy a baloldallal együttműködve újra megfúrják a kormány illegális bevándorlás elleni intézkedéseit, mert hogyha ez így lenne, akkor a Jobbik újra azok oldalára állna, akik támogatják a bevándorlást, és ezek után teljesen mindegy, hogy milyen saját belpolitikai megfontolásból tesznek így.

Tisztelt Képviselő Úr! Ha már itt vagyunk, akkor szeretnék a törvényjavaslatokról is szólni. Azért óriási ezeknek a jelentősége, mert fontos eszközök egy elhúzódó küzdelemben az illegális bevándorlás ellen. Komoly politikai páncélzatot jelentenek ezek a javaslatok a betelepítések ellen, ha elfogadjuk őket, másrészt pedig erősítik Magyarország védelmi képességeit azon, javarészt külföldről pénzelt aktivisták ügyében, akik támogatják és szervezik az illegális bevándorlást. A kormány nem fogja némán nézni az ilyen jellegű tevékenységeket, ezért a büntetőjogi szankciók mellé majd adópolitikai eszközök is felsorakoznak.

Ha valaki követi a nemzetközi történéseket, akkor azt láthatja, hogy a törvényjavaslat elfogadása nem is lehetne aktuálisabb. Pár példát hadd említsek! Amint azt az Aquarius nevű migránshajó esete is bizonyítja, ez a vita már egyre több helyen lángol Európában, és egyre több helyen igyekeznek fellépni az átláthatatlan hátterű szervezetek ellen.

Eközben Brüsszelben olyan költségvetési javaslatot tettek le az asztalra, olyan hosszú távú költségvetési javaslatot, amely alapján az Európai Unió gyakorlatilag tartósan berendezkedne a bevándorlásra úgy általában. Egy bevándorláspárti költségvetési tervezettel van dolgunk, ami majd 7 évre határozza meg az Unió pénzügyi kereteit. Azért mondhatjuk ezt, mert olyan programok élveznek majd előnyt ebben a költségvetési tervezetben, amelyeket a meglévő, a Magyarországra nézve kedvező hagyományos források kárára szeretnének érvénybe léptetni.

Ezt súlyosbítva, még mindig erőltetik a betelepítési kvótákat. Megy az altatás, azt látjuk, de nem vették le a napirendről. Egyáltalán nem vették le a napirendről, sőt időről időre arról beszélnek, hogy a visegrádiakkal szemben is keresztül fogják vinni ezt a tervet.

És nagyon jól jellemzi a brüsszeli hozzáállást az uniós külügyi főképviselő mondata, miszerint a bevándorlás életbevágóan fontos Európa számára, mert egyes gazdasági szektorok nem működnének, ha nem lenne bevándorlás. Most ennek a valóságtartalmába nem szeretnék belemenni, mert az egy külön vitanapot érdemelne, ehelyett egyszerűen annyit mondok, hogy (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) nekik a bevándorlás életbevágóan fontos, nekünk pedig Magyarország biztonsága. Aki itt a Házban egyetért ezzel az alapelvvel, az nyugodt szívvel megszavazhatja ma az előterjesztéseket. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  20  Következő    Ülésnap adatai