Készült: 2020.05.27.19:03:21 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

10. ülésnap (2018.06.20.), 18. felszólalás
Felszólaló Mirkóczki Ádám (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:09


Felszólalások:  Előző  18  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

MIRKÓCZKI ÁDÁM (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Hölgyek és Urak! Azért kértem szót ma napirend előtt, hogy legalább 5-10 perc keretében beszéljünk őszintén a ma végszavazásra a kormány által benyújtott, Stop Soros néven elkeresztelt törvényjavaslatról. Ahhoz, hogy erről őszintén beszéljünk, érdemes egy picit a kronológiai szempontokat végigvenni. Nem kell messzire visszamenni, idén februárban, a választási kampány kezdetében önök szintén benyújtottak egy ugyanilyen néven elkeresztelt törvényjavaslatot, amire még azt lehetett mondani, hogy nyomokban ezen logika mentén tartalmaz, mondjuk úgy, hogy a Soros György által támogatott civil szervezetek megregulázását szorgalmazó passzusokat. Ennek lefolyt az általános vitája, jó sok indulattal, és lényegében önök ezt a csomagot tették április 8-a tétjének. Azt mondták, hogy amennyiben önök kapnak felhatalmazást a választópolgároktól, akkor lényegében ez a javaslat folytatódik majd a részletes vitával és a végszavazással. Ehhez képest benyújtottak egy új csomagot ugyanezen néven, amely, mondjuk úgy, már nyomokban sem tartalmazza azokat az elemeket, azokat a civil szervezetek megregulázására irányuló passzusokat, amelyeket még februárban kifejezetten fontosnak tartottak.

Nem beszélhetünk a civil szervezetek nemzetbiztonsági átvilágításáról, előzetes regisztrációjáról vagy épp a külföldről támogatott összegek után fizetett illetékekről, ellenben egyfajta salátajelleggel sok minden másról beszélhetünk. És annak, hogy önök ezt egy salátatörvényként nyújtották be, nyilvánvalóan nem a konszenzus volt a célja. Külön-külön azon elemek, amelyeket tartalmaz ez az alaptörvény-módosítás, mind-mind megérnének egy-egy általános vitát és hosszú politikai csatározást, hiszen fontos témák; fontos a szociálpolitika, fontos az ország biztonsága, fontos adott esetben a bíróságok szerepe, és fontos természetesen az illegális bevándorlás megállítása. Így együtt azonban nyilvánvaló a cél, hogy messzemenőkig nem az az önök valódi kívánalma, hogy itt egy konszenzusos döntés legyen, hanem lényegében az, hogy önökön kívül ezt senki más ne szavazza meg.

Beletették például a kereszténység védelmét, és ezáltal egy olyan passzust, ami minden keresztény embernek evidencia. Nem kérdés, hogy ezt támogatni kell, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ez a valóságban, a mindennapokban érvényt is nyerjen. Azonban ha belegondolunk, amikor a kereszténységről beszélünk, mellette van egy olyan passzus, amely lényegében kriminalizálja a hajléktalanokat, ez meg - finoman fogalmazva - nem egy szociális és nem egy keresztényi gondolkodás. Az anomáliákat tovább folytathatnánk, hiszen nagyon nehéz arról beszélni, hogy nincs ellentmondás a között, hogy például az Alaptörvénybe foglalják, hogy biztonságos országból érkező, harmadik országból származó menekült nem kaphat semmilyen menekültstátuszt Magyarországon; a probléma csak az, és ezt önök nyilván ugyanúgy tudják, hogy a mi Alaptörvényünk nem fogja felülírni a genfi konvenciót. Tehát, magyarul, ezen alaptörvény-módosítás mentén Magyarországon csak olyan személy kaphatna menekültstátuszt, aki repülővel érkezik, hiszen körbenézve, de mondjuk úgy, bevándorlás szempontjából a legintenzívebb határszakaszról, a déli határszakaszról semmiképpen nem jöhet senki. Adódik a kérdés, hogy akkor hogyan kaptak mégis 3500-an akár oltalmazotti, akár más egyéb státuszt.

Ha arra gondolunk, hogy önök már februárban a civil szervezetek külföldi támogatásáról 25 százalékos illetéket kívántak bevonni, most mégis előálltak azzal - legalábbis a tegnapi nap sajtóinformációja ez -, hogy a bevándorlást támogató szervezetek egy 25 százalékos bevándorlási adót fognak fizetni. Ez adott esetben örömre is adhatna okot a mi esetünkben, mert ezen passzus alapján kérdezem, őszintén: vajon a letelepedési kötvényeket forgalmazó cégek fognak-e adót fizetni? Hiszen ma Magyarországon a legintenzívebb és a legnagyobb, bevándorlást támogató szervezetek lényegében az Arton Capital és társai, vagyis a letelepedési kötvényeket forgalmazó cégek. Ők azok, amelyek sok-sok milliárd forintos haszon után nem fizettek adót, sőt offshore cégeken keresztül (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) kivitték azt ebből az országból. Ha erre az államtitkár úr válaszolna, azt megköszönném. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Jobbik és a Párbeszéd soraiban.)
Felszólalások:  Előző  18  Következő    Ülésnap adatai