Készült: 2021.04.17.06:46:59 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

250. ülésnap (2009.12.07.), 24. felszólalás
Felszólaló Szabó Vilmos (MSZP)
Beosztás külügyminisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:53


Felszólalások:  Előző  24  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZABÓ VILMOS külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Andor László biztos jelölésével a miniszterelnök úr egy olyan személyt állított, aki felkészültségével, szakmai és nemzetközi tapasztalatával, elhivatottságával erős tagja lesz a várhatóan 2010 februárjában hivatalba lépő második Barroso-bizottságnak. Azt gondolom, hogy Magyarországnak és Andor László jelöltségének is elismerés, hogy a következő Bizottságban a foglalkoztatási, szociális és esélyegyenlőségi portfóliót kapta.

Nincs olyan európai csúcs, nincs olyan gazdasági kérdésekkel foglalkozó miniszteri tanácsülés, ahol a foglalkoztatási és szociális kérdések ne merülnének fel. A foglalkoztatási nehézségek megoldása az Unió következő legfontosabb feladatainak egyike. Olyan kérdés, amelynek hatékony kezelése nélkül nincs sikeres kilábalási stratégia, nincs gazdasági fejlődés. Európa bízik ennek a sikerességében, és azt gondolom, hogy Magyarországnak is ezt kell tennie.

Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném ugyanakkor a leghatározottabban visszautasítani az ön interpellációjának útszéli, az elemi politikai kultúrát is nélkülöző hangnemét és stílusát. (Taps az MSZP soraiban.) Ez a szégyen, képviselő úr, és ez a szomorújáték. Az a szégyen és a szomorújáték, tisztelt képviselő úr, hogy önök nem tudják elfogadni, és nem tudják elviselni, hogy két választást elveszítettek. Azt követően meglehetősen nagy pusztításba kezdtek, és ezt nemcsak belföldön tették, hanem külföldön is. Tették önök és teszik - és tették - az Európai Parlamentben lévő képviselőik is.

Folyamatosan az ország lejáratásán fáradoznak és fáradoztak; ez a szégyen és ez a szomorújáték. Mindezt kicsinyes pártpolitikai okokból és érdekekből teszik. (Zaj, közbeszólások a Fidesz soraiból.) És az a szégyen és az a szomorújáték, kedves képviselő úr, hogy az önök pártelnöke, Orbán Viktor úr laza és hanyag eleganciával a televízióban, ország és világ szemébe és füle hallatára hazudott. Azt hazudta, hogy Vlagyimir Putyinnal kevesebb mint egyórás, de több mint félórás megbeszélést folytatott. Tudjuk, hogy ez nem igaz. (Zaj, közbeszólások a Fidesz soraiból.) Azt is tudjuk, hogy sem a Fidesz, sem Orbán Viktor nem kapott meghívást sem erre a kongresszusra. Ez a szégyen és ez a szomorújáték, kedves képviselő úr.

Kérem szépen, ne csinálják tovább! Álljanak meg, és egy picit nézzenek magukba! És hogyha ezt megteszik, akkor meglátják, hogy milyen mérhetetlen károkat okoztak már eddig is, és ha ezt ön megteszi, akkor minden bizonnyal a válaszomat is elfogadja, amelyre ezúton kérem.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  24  Következő    Ülésnap adatai