Készült: 2021.04.10.16:25:34 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

248. ülésnap (2009.11.30.), 64. felszólalás
Felszólaló Szabó Vilmos (MSZP)
Beosztás külügyminisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 4:10


Felszólalások:  Előző  64  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZABÓ VILMOS külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Nincs válaszút előtt a Külügyminisztérium, és nincs szó arról, hogy a pártkatonák vagy a szakértelem között kellene választani. Nehezen is találok racionális magyarázatot arra, hogy ezt a kérdést így tette föl, mint ahogy arra is, hogy a nagykövetjelölésekkel kapcsolatosan ez év tavaszától vélekednek és viselkednek; hacsak arra nem gondolok, hogy saját magukból indulnak ki, a saját korábbi gyakorlatukból és elképzeléseikből. Mindenesetre határozottan visszautasítom a feltételezését is az interpelláció kérdésfeltevésében megfogalmazottak alapján.

Szeretném önt biztosítani, hogy eddig is megvolt és meglesz a folyamatos tájékoztatás. Szeretném önt biztosítani arról, hogy a kormány felkészült és felkészül a lisszaboni szerződés végrehajtására. Átlátható döntéseket hoztunk és fogunk hozni. Ezt ön onnan is tudhatja, hiszen tagja a külügyi bizottságnak, és tagja az elnökségi munkacsoportnak is.

Ön is említette, így pontosan tudja, hogy a 2009. november 19-ei csúcson megválasztott Catherine Ashton van megbízva azzal, hogy kidolgozza azt a szabályozórendszert, azt a szabályozást, iránymutatást, amely majd a külügyi szolgálatot, a külügyi szolgálat létrehozását lehetővé teszi. A főképviselő fogja ezt minél hamarabb előterjeszteni; 2010. április végéig kell a döntést meghozni, és így 2010 közepétől lehet megkezdeni a külügyi szolgálat létrehozását.

Ez a határozat rendelkezik majd arról, hogy hogyan épül föl a szolgálat, hogyan fog működni, beleértve a személyi állományát és az abban részt vevő tagállami diplomaták pontos arányát, kiválasztási szabályait. Az októberi csúcson a tagállamok egyetértettek abban, hogy a külügyi szolgálat teljes kiépítésekor a tagállamok részvételi aránya legalább egyharmad legyen. A pontos létszám persze még nyitott, hiszen a jelenlegi tárgyalási folyamatban lévő feladataihoz fog igazodni. Lehet még ebben mozgástér, hogy az arány más legyen. Nyilván ma ezt nehéz megmondani egész pontosan.

A kiválasztásra vonatkozó szabályokat szintén a szolgálatról szóló határozatban kell majd megállapítani, és ebben a felkészültség és a szakértelem lesz a meghatározó. Magyarország alapvető érdeke, hogy minden támogatást megadjon diplomatáinak, hogy akik ezt az utat választják, bejuthassanak a szolgálatba. A várható szabályok alapján erre akkor kerül majd sor, ha a kiválasztási eljárásban sikeresen megmérettek. Fontos az is, hogy a nemzeti diplomaták az állandó személyzettel azonos jogokkal rendelkezzenek, azonos előléptetési lehetőségeik és munkakörülményeik legyenek, még akkor is, ha csak határozott időt töltenek el. Itt tehát nem ideiglenes státusokról, hanem egyenértékű feladatokról van szó.

A lisszaboni szerződés ma számos dolgot átad majd a nizzai szerződés feladatai közül a főképviselőnek és a szolgálatnak. Ezeket pontosan ismerjük, a tárgyalások során mi magunk is alakítjuk.

(15.30)

A kormány kezdettől fogva számolt a külkapcsolati feladatok megosztásának várható változásával. Most, amikor látjuk, hogy a lisszaboni szerződés hatályba lép, ismét áttekintjük a külkapcsolati feladatok ellátására, a brüsszeli EU állandó képviseletre és a bilaterális, multilaterális képviseletre történő kihelyezések szükségességét.

Még egyszer biztosíthatom önt, hogy továbbra is minden tájékoztatást és információt meg fogunk adni a magyar álláspontról az Országgyűlés európai ügyek bizottságában és az elnökségi munkacsoportban.

Kérem válaszom elfogadását, köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  64  Következő    Ülésnap adatai