Készült: 2020.01.17.20:13:00 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

80. ülésnap (2019.07.01.), 44. felszólalás
Felszólaló Hiszékeny Dezső (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:10


Felszólalások:  Előző  44  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HISZÉKENY DEZSŐ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Jogosítvány-hosszabbítás  a mai világban ez egy mindennapos dolog. Naponta több ezren élik meg, hogy rádöbbennek: lejár a jogosítványuk. Nincs gond, ennek kialakult eljárásrendje van, nem egy bonyolult ügy. A szükséges dokumentumokkal irány valamelyik kormányablak, aztán megy az élet tovább  gondolta ezt az a választópolgárom, akinek a történetén keresztül képet kaphatunk az állam működéséről. Képünk eddig is volt, hisz különböző sajtótájékoztatókon nagyszerű győzelmi jelentésekről hallhattunk, átadták a Nyugati és a Keleti pályaudvarnál az új kormányablakokat, és újabb és újabb fejlesztések indultak. De nézzük a magyar valóságot! Az állampolgár elkéredzkedik a munkahelyéről, hogy még jóval zárás előtt odaérhessen a legközelebbi, jelen esetben az Újpest központjában található kormányablakhoz. Oda is ér, de zárás előtt egy órával a sorszámhúzó automata már nem ad ki számot. Amíg barátunk kesereg, hasonlóan jár még vagy 15 ember. Telefon. Hívja a főnökét, hogy másnap később kezdhessen dolgozni, mert államigazgatási ügyet intéz. De újabb csalódás, mert másnap reggel ilyen ügy nem intézhető Újpesten. De nincs idő várakozni vagy vitatkozni, értetlenkedni, irány a legközelebbi kormányablak, a Teve utcai. Nem lesz itt gond, az egy jó nagy hivatal. Kilenc óra után odaérkezve már kirakható a „Megtelt” tábla. Annyian állnak sorban, hogy a sorszámkiadó automatát sem látja.

De gyerünk tovább! Három metrómegálló, és ott van a friss új, ropogós kormányablak a Nyugati térnél. Na, ott aztán olyan jogsit kap  gondolta  hogy csak úgy ragyog. Kapott is, de nem jogsit, hanem idegrohamot, mert jogsi helyett a „Technikai okok miatt zárva” tábla fogadta. Nincs idő, gyerünk tovább! Hatos villamos és máris az Andrássy úti hivatal elé ér, ami már messziről jól látszik, mert a járdán állnak az emberek. Már nagyon vágyott emberi kapcsolatra, ezért itt megállt beszélgetni. Azt mondták neki: itt nem lesz esélye sem, mert kevés az ügyintéző, de talán az Erzsébet téren. Odarohan, teljes telt ház, de biztatják, hogy egy óra alatt meglehet a kis kártya. Másfél óra, és meg is lett, ráadásul egy jó tanácsot is kapott. Azt, hogy az ilyen dolgokat úgy kell intézni, hogy időpontot foglal. Mivel akkor már nagyon ráért, tett egy próbát, egy hónapra kapott időpontot.

Tisztelt Államtitkár Úr! Ön szerint ez elfogadható? Ötperces ügyek elintézéséhez négy-öt kormányablak végiglátogatása, fél Budapest körbejárása és egy szabadnap kivétele szükséges. Nyilvánvaló, hogy a fővárosban a kormányablakok egyre súlyosabb munkaerőhiányban szenvednek, az ott dolgozók pedig emberfelettit teljesítenek. De meddig bírják? Államtitkár úr, mire készüljünk a jövőben, ha ügyet akarunk intézni a kormányablakoknál? Mit tervez tenni a probléma megoldása érdekében? Köszönöm. (Taps az ellenzéki padsorokból.)
Felszólalások:  Előző  44  Következő    Ülésnap adatai